Ako smo mi već uzrok tvoje bolesti, mi ćemo biti tvoj lek

iconAktuelno

February 2, 2019

Na drugom protestu “1 od 5 miliona” u Užicu se okupilo između dve i 2 500 ljudi  kojima su se obratili Branislav Trifunović i Nikola Kojo, poručujući da time Užičani dokazuju da su među građanima Srbije koji su u 50 gradova izašli na preteste jer ne žele da ih vlast karakteriše kao narkomane, ološe i izdajice.

 

Mi smo onaj bolji deo Srbije,koji hoće da mladi ne odlaze iz zemlje, onaj deo građana koga ne zanima lopovluk, kupovina glasova i koji su izašli jer im je neko dao sendviče. Ovde ste što želite i imate pravo da  živite u normalnoj zemlji. I to je sve što mi tražimo”, poručio je Branislav Trifunović na protest u Užicu.

Njegov kolega, glumac Nikola Kojo je naglasio da je svoj govor napisao iz srca, upućujući pitanja predsedniku države, Aleksandru Vučiću. Mora li bestidni svakodnevni marketing, mora li vitlanje sa detetom po smetovima, mora li baš toliko pokušaja antentata i državnih udara? Mora li oko tvoje kuće da bude 90 i više bezbednosno opasnih ličnosti? Toliko njih ni Cezara nije ubijalo. Izgradio si kult ličnosti kao Mao Ce, a tvoj životni moto postao je – država, to sam ja. Kao što je Luj 14. govorio za sebe. Tebe Aleksandre je u stvari napala carska bolest, opasna, teška, podmukla bolest, kojom si se zarazio našom krivicom, a nisi ti kriv. Mi smo krivi što smo ti dozvolili da se razmašeš, jer smo bili neoprezni. Mislili smo da se točak istorije vrti u smeru budućnosti, a nismo znali da može da se zaustavi ili čak vrati unazad, rekao je Kojo, dodajući da ako smo mi već uzrok tvoje bolesti, mi ćemo biti tvoj lek.

Vratićemo te na fabrička podešavanja za radikalske govore. Kao lek prepisujemo ti  šetnje jednom nedeljno, a onda će te šetnje postati češće i češće, i dobijaćeš ih svakodnevno. Ukoliko ne deluju, šetnje će preći u marš za slobodu, to je takozvana udarna doza na kraju terapije. Ne boj se, mi od tvog izlečenja nikada nećemo odustati, a kada te izlečimo, onda ćemo lustrirati i tebe i tvoje hajduke, kako bi se ovako opaka bolest zauvek iskorenila iz našeg društva, rekao je Kojo poručivši „spasiba za družbu“.

I sa drugog po redu protesta pored smene vlasti na republičkom nivou zatražena je i ostavka rukovodstva grada Užica, zaustavljanje kreditnog zaduživanja grada, koje je po rečima Zorana Filipovića premašilo cifru od milijadi i 300 miliona dinara. Umesto industrijske zone i uništavanja šuma, od lokalne vlasti očekujemo da na Beloj Zemlji izgradi kanalizaciju, ali i da vrati besplatni gradski prevoz za sve starije od 65 godina.

Učesnici protesta mirno su prošetali centrom grada do trga, ulicom Stranjinića bana, pa pored Narodnog pozorišta pa do Slanuše kuda su se spustili do početnog odredišta, zgrade Skupštine grada.

Sledeći protest zakazan je za petak 8.februara od 18 časova na platou  ispred Skupštine grada Užica.

Inače, protestne šetnje večeras su održane i u Novom Sadu, Čačku, Boru, Zaječaru, Šapcu, Smederevu, Aranđelovcu, Vranju, Nišu, Užicu, Požarevcu, Mladenovcu, Trsteniku, Kruševcu, Leskovcu i Vršcu.

Podsećamo, podršku protestima koji su započeli 30. novembra prošle godine u Kruševcu  pod nazivom “Stop krvavim košuljama“ i koji se od 8. decembra 2018. svake subote organizuju u Beogradu, zvanično su pružili i studenti Fakulteta političkih nauka, ali i nastavnici i profesori Filozofskog fakulteta, FPN-a, Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Univerziteta Union, Fakulteta dramskih umetnosti, Ekonomskog i Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Peticiju podrške građanskim protestima dalo je i više od 100 advokata, preko 400 umetnika i stručnih saradnika u kulturi kao i predstavnici naučne dijaspore Srbije – univerzitetski profesori, nastavnici i istaživači koji žive i rade širom sveta.