Užice “Grad u fokusu”

iconAktuelno

September 16, 2016

Sa ukupno 12 miliona dinara biće sufinansiran deo projekat Užice RES PUBLICA. Sredstva će biti usmerena za sanaciju i adaptaciju bine u dvorištu Gradskog kulturnog centra, za završetak nove stalne postavke posvećene Užickoj republici u okviru Narodnog muzeja, kao i rekonstrukciju javnog prostora ispred zgrade Skupštine grada Užica. 

Osim tri stavke koje će biti finansirane, celokupan projekat kojim je Užice konkurisalo obuhvatao je i izgradnju rasvete duž gradske plaže i zamenu stakla u centralnom delu zgrade Narodnog pozorišta.

“Grad u fokusu” je opština Novi Bečej za čiji  projekat Prošlost u sadašnjosti kao zalog za budućnost, nadležno ministarstvo je izdvojilo oko 57 miliona dinara.

Osim Užica, sufinansiraće se i projekti gradova Kikinde sa 32 miliona dinara, zatim Zrenjanina sa 24 miliona, ali i Kragujevca (18 miliona) i Šapca u kome će za 9 miliona dinara biti revitalizovana Sinagoga.

Na osnovu rezultata konkursa iz republičkog budžeta za sve gradove i opštine od prvobitno namenjenih 160 miliona, za odabrane projekte je ukupno izdvojeno 151 763 442 dinara. 

Inače, projekat “Gradovi u fokusu” Ministarstvo kulture i informisanja raspisalo je 26. februara ove godine sa ciljem da se kulturni život u lokalnim sredinama decentralizuje i ojačaju kapaciteti lokalnih samouprava u oblasti kulture. Na konkurs se ukupno prijavilo 27 gradova i opština, a u drugi krug, odabrano je njih 14.

U drugom krugu gradovi protiv kandidati Užicu bili su Kikinda, Novi Bečej, Pančevo, Zrenjanin, Šabac, Kučevo, Kragujevac, Kraljevo i Kruševac. Treba istaći da Beograd i Novi Sad nisu mogli da učestvuju na konkursu za titulu “Grad u fokusu”, s obzirom da imaju naprednu kulturnu infrastrukturu.