Energetska sanacija “Prve osnovne škole kralja Petra II”

Autor: B.Kuzmanović
18. Januar 2024
Energetska sanacija “Prve osnovne škole kralja Petra II”

“Radovi na energetskoj sanaciji najstarije škole u našem gradu odvijaju se predviđenom dinamikom i u skladu sa ugovorom koji je potpisan sa izvođačem”, istakla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević posle obilaska radova koji se trenutno izvode u “Prvoj osnovnoj školi kralja Petra II”.

Energetsku sanaciju vrednu 66 miliona dinara zajednički finansiraju nadležno Ministarstvo rudarstva i energetike i grad Užice.

Zamena 100 prozora dovoljno govori o tome koliko će ova sanacija značiti u pogledu unapređenja uslova za rad i učenje, a ostvariće se i značajne uštede energenata, istakla je gradonačelnica.

Ona je podsetila da je prošle godine urađena sanacija krova, sada je zamenjena stolarija, najavljujući za proleće izradu fasade sa termoizolacijom. Unutar škole menjaju se radijatori i cevi, a urađena je i ventilacija za fiskulturnu salu.

Cilj je da se energetska efikasnost u školama i vrtićima podigne na najviši nivo, i posle svih radova u većini osnovnih škola sagledaćemo mogućnosti, očekujući podršku resornih ministarstava, uspeti da energetski saniramo i objekte srednjih škola”, istakla je gradonačelica dodajući da se uskoro očekuje početak radova na energetskoj sanaciji vrtića “Neven”.

Prema rečima Nine Vukić direktorke “Prve osnovne škole kralja Petra II” iako se sa radovima krenulo početkom decembra nijedan čas nije izgubljen i sve se radi u dogovoru sa izvođačima, Proces nastave kao i bezbednost za oko 1100 učenika i više od 100 zaposlenih nijednog momenta nisi ugroženi. Tako će biti  i od ponedeljka, 22. januara kada se učenici vraćaju u školske klupe.

Uz zamenu stolarije, radi se termička izolacija tavanskog prostora, rekao je Nemanja Popadić iz firme “Frigo lajn” koja izvodi radove. On je dodao da će zamena grejnog sistema uslediti nakon završetka grejne sezone, a za sredinu marta najavio postavljanje termoizolacije i fasade.

Treba istaći da su trenutni radovi najveće ulaganje u ovom školskom objektu koji postoji od 1884. godine i nalazi se pod zaštitom države kao spomenik kulture.  Poslednja veća rekonstrukcija rađena je 1980. godine kada je dograđen novi deo škole.

Tokom obilaska radova istaknuto je da će se u narednom periodu razmotriti i mogućnosti za radove koji nisu obuhvaćeni ovim projektom, a koji se dnose na rekonstrukciju zidova i podova u najstarijoj gradskoj osnovnoj školi.

Fotografije—B.Kuzmanović