Fajzerove vakcine stigle u Užice

08. Januar 2021
Fajzerove vakcine stigle u Užice

U Zavod za javno zdravlje Užice  stiglo je 280 doza Fajzer Biontek Kovid 19 vakcina koje će biti distribuirane zdravstvenim ustanovama u Zlatiborskom okrugu, saopštavaju iz ove ustanove.

U saopštenju se navodi da je prva isporuka vakcina namenjena zaposlenima u zdravstvenim ustanovama koji rade u Kovid službama. Vakcinacija će se sprovoditi danas, 8. i sutra 9. januara.

Podsećamo, Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) izdala je uvozne dozvole za Fajzer-Biontekovu i rusku “sputnjik ve” vakcinu za prve količine.

Ovome dodajemo da je Pavle Zelić iz Agencije za lekove pre nekoliko dana rekao da su neželjene reakcije Fajzerove vakcine u najvećem procentu blage i da je najčešće reč o crvenilu i otoku na mestu primene, umor, bol u mišićima i glavobolja dok se alergijske reakcije javljaju u malom broju slučajeva.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović “Batut”, Verica Jovanović kaže da je cilj da se ove godine vakcinacijom obuhvati najmanje 20 procenata celokupnog stanovništva, kako bi sa imunitetom koji su postigli delovi populacije koji su preležali kovid, dostigli obuhvat od 60 odsto.