Grad sazvao roditeljski sastanak

29. Avgust 2016
Grad sazvao roditeljski sastanak

Roditeljima čija su deca bila, ili su i dalje korisnici usluga Predškolske ustanove, a koji su tužili grad Užice dajući punomoćja advokatima, u utorak 30. avgusta u 17 časova u Veliku salu Gradske kuće biće predstavljen predlog za rešavanje spora.

Model koji će grad, koji je osnivač Predškolske ustanove predložiti je koncipiran na način da u potpunosti pravno zaštiti roditelje, istovremeno regulišući sve međusobne obaveze, tvrde iz Gradske uprave.

U slučaju velikog interesovanja roditelja planirano je organizovanje više sastanaka u nizu.

Podsećamo, oko 2000 roditelja čija deca su boravila u nekom od objekata Dečjeg vrtića u Užicu u periodu od 1. jula 2013. do 1. juna 2015. godine plaćali su 33% učešća u ceni. Problem je nastao jer grad u tom periodu nije imao novac da subvencioniše 80 odsto ekonomske cene vrtića, kako je zakonom propisano.

Gradsko veće Užica donelo je odluku da novac vrati svim roditeljima koji su oštećeni, za šta će iz budžeta biti odvojeno 65 miliona dinara.

Tihomir Petković, gradonačelnik Užica na nedavnoj konferenciji za štampu pozvao je roditelje da sa ustanovom Dečji vrtić sklope sporazum o vansudskom poravnjanju. Petković je istakao da će se ovim sporazumom grad Užice kao osnivač i Dečji vrtić obavezati da roditeljima u dve jednake rate isplate razliku u novcu za sporni period. On je naglasio da će prva rata biti isplaćena do 20. oktobra, a druga do 20. marta naredne godine. 

Užički gradonačelnik je i tada pozvao i 370 roditelja koji su preko advokata iz Čačka tužili grad, da povuku tužbe i sklope sporazume o vansudskom poravnjanju. Petković tvrdi da će im u slučaju da to učine grad isplatiti i troškove koje su napravili do momenta potpisivanja sudskog poravnjanja.