Hrabrost i duhovnost

18. Januar 2017
Hrabrost i duhovnost

Na Bogojavljenje, 19. januara kada se završavaju nekršteni dani, proslavlja se uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u obliku goluba i glasa: “Ovo je Sin moj i Njega poslušajte”.

Za pravoslavne vernike Bogojavljenje je dan radosti, jer je kršteni Isus blagoslovio sve izvore, vode i celu prirodu, radi iskupljenja ljudskih greha.

U svim crkvama i hramovima osvećuje se voda, koju narod uzima i nosi svojim kućama. Takva voda, kako se veruje, tokom cele godine ostaje osvećena i sveža. Prema verovanjima, valja se na Bogojavljenje isprskati kuća tom vodom, ali ne i drugim danima. Bogojavljenska voda pije se tokom cele godine radi isceljenja i zaštite od bolesti, oslobađanja zla i pročišćavanja tela i duše od grehova.

U osveštanim vodama mnogobrojnih reka u Srbiji 33 metra se pliva za časni krst čime se dokazuju hrabrost i odvažnost.

Deveti put za časni krst u Đetinji boriće se rekordnih 70 plivača, među njima i jedna dama, prošlogodišnja pobednica Tina Mihailović.

Nakon liturgije u Crkvi Svetog Marka krenuće litija kroz grad, a start trke zakazan je za 10 časova kod restorana Plaža, najavio je sveštenik Ljuban Petrović.

Lekarski pregledi koji su obavezni za sve prijavljene počeće u 8 časova u ugostiteljskom objektu preko puta startnog mesta.

Da bi skočili da plivaju prijavljeni moraju biti punoletni. Ove godine prijavila su se dva maloletna lica a plivanje će im biti dozvoljeno uz roditeljsku saglasnost i potvrđenu zdravstvenu sposobnost, istakao je Marko Žeravčić, pomoćnik direktora JP Veliki park koji je tehnički organizator manifestacije.

Pobednik će biti darivan zlatnim krstom, a crkvena opština sve učesnike darivaće ikonom i knjigom.

Plivaće se i u Borju, Rosićima i Prijepolju

Tradicionalno, osmi put zaredom plivaće se i u zaseoku Borja u Draglici na četvrtom kilometru puta Vodice- Ljubiš. Lekarski pregled počeće u 10 časova.

Do sada je prijavljeno desetak plivača, a i prethodnih godina prijavljivali su se na licu mesta neposredno pred start koji je zakazan za 11 sati.

Službu i osvećenje vode pririodnog jezerceta na izvoru Rzava obaviće prota Milić Dragović. Organizatori plivanja su Stara užička crkva Sv. Marka i Zanatski centar Popović.

Uz blagoslov crkvene opštine Ražana, plivanje za časni krst organizuje se i na jezeru u Rosićima sa početkom u 12 časova.

Po drugi put u organizaciji Eparhije Mileševske i prijepoljske crkvene opštine za časni krst plivaće se na desnoj obali Lima, neposredno pored Saborne crkve Svetog Vasilija Ostroškog.

Učestvovaće oko 20 takmičara a zbog ledene vode Lima posebna pažnja posvetiće se bezbednosti učesnika o kojima će osim lekarske ekipe brinuti i pripadnici Sektora za vanredne situcije i Žandarmerije. Manifestacije će početi u 13 časova a plivanje će biti nakon litije.

Zbog ledene ploče koja se formirala na kupalištu Rača kod Bajine Bašte plivanje za bogojavljenski krst je neizvodljivo.

Verovanja vezana za Bogojavljenje

Prema predanju,u Bogojavljenskoj noći 18. na 19. januar, otvara se nebo i veruje se da se svaka želja može ispuniti.

Jedan od običaja je bio i da neudate devojke stave ogledalo ispod jastuka, 18. januara uveče, jer se verovalo se da će sanjati muškarca za koga će se udati.

U nekim krajevima Srbije, prema verovanjima, ako na taj dan bude jak mraz ili pada sneg – godina će biti rodna, a ako bude vedro – biće suše.