“Inmold” pokreće proizvodnju i u Priboju

17. Januar 2019
“Inmold” pokreće proizvodnju i u Priboju

Potpisivanjem ugovora sa požeškom kompanijom „Inmold” o zakupu 1.600 m2 proizvodnih pogona, Slobodna zona Priboj dobila je i devetog investitora. Renomirana firma koja se bavi proizvodnjom IML robota i alata za brizganje plastike i obojenih metala planira da do kraja godine razvije serijsku proizvodnju u Priboju za čiju finalizaciju joj je potrebno oko 100 radnika.

Vlasnik kompanije „Inmold” Goran Janković rekao je da je dogovor da prostor koji je dobio u zakup na deset godina pilagodi svojim potrebama i da u naredna četiri meseca počne sa proizvodnjom.

„Matična firma u Požezi krenula je sa šest radnika a danas zapošljavamo oko 300  radnika. Plan je da se i ovde krene sa istom delatnošću i da se ove godine zaposli određeni broj ljudi, sa tendencijom se da svake naredne broj proširuje. Kadar koji nam je potreban su pre svega radnici iz mašinske industrije, zanatlije i inženjeri. Imali smo i razgovor sa nekolicinom njih i vidimo da raspolažu znanjem. Interesantno mi je jer u Požezi obično zapošljavamo mlade ljude koje tek treba da obučimo da bi došli do nekog nivoa znanja, dok ovde to već imamo”, kazao je Janković dodajući da je velika povoljnost sem tehničke osposobljenosti ljudi i prednost, kao što je povraćaj PDV-a, koju donosi Slobodna zona Priboj.

Predsednik Opštine Priboj Lazar Rvović rekao je da Slobodna zona zapošljava oko 400 radnika što je korak napred u razvoju Priboja. „Kvalitetan investitor je došao, zahvalan sam što je prepoznao Priboj kao mesto za ulaganje, i mi kao lokalna samouprava stojimo im na raspolaganju. Ogroman trud je učinjen da bi došli do ove faze privrednog razvoja. Još smo daleko od ispunjenja svih objektivnih potreba građana ali dobro smo počeli i zaustavili smo sunovrat. Sve ovo ne bi mogli uraditi da nismo imali veliku podršku predsednika i Vlade RS”, rekao je Rvović.

„Firma `Inmold` je prva koja se ozbiljno bavila dualnim obrazovanjem, za porodičnu firmu iz Požege to je velika stvar. Imamo devet firmi u Slobodnoj zoni i restoran i to je najbolji primer za celu Srbiju, da Priboj može da uspe, jer svi znamo kao je pre izgledao”, kazao je Jerg Heskens, savetnik u kabinetu predsednika Srbije.

Inače, osam investitora u Slobodnoj zoni Priboj uposlili su do sada oko 400 radnika, a značajno je istaći da je u sklopu poslovne zone sa radom počela i Visoka tehnička škola što predstavlja jedinstven primer sistema dualnog obrazovanja u Srbiji.