Jedanaesta puzijada na Gradskom trgu u Užicu

Autor: uzice.rs
04. Avgust 2021
Jedanaesta puzijada na Gradskom trgu u Užicu

Na užičkoj Puzijadi, jedanaestoj po redu, koju zajednički organizuju Udruženje ,,Roditelj“ i Grad Užice povodom Svetske nedelje dojenja, na Gradskom trgu okupilo se 33 učesnika. U tri kruga, mališani uzrasta od 8 do 15 meseci takmičili su se puzeći. Ovogodišnji pobednici bili su Jovan Ilić u prvoj, Đurđa Milović u drugoj i Dunja Mirković u trećoj kategoriji. Učesnicima puzijade dodeljene su i brojne nagrade.

Slađana Popović iz udruženja “Roditelj” istakla je da je ove godine tema bila važnost dojenja i da se broj mama koje doje svoju decu iz godine u godinu povećava.

“Akcenat ove puzijade je na nedelji dojenja koja se najviše i promiviše, odnosno zdrava prirodna ishrana. Dojenje je zadnjih godina u porastu, do pre pet godina je procenat majki koje su dojile bio oko 13%, danas je to 29% što je veliki uspeh za nas.”

Tokom ove manifestacije odražano je tradicionalno savetovalište na otvorenom, za roditelje i buduće roditelje gde su u spontanoj atmosferi, pedijatar, ginekolog, patronažna, akušerska i pedijatrijska sestra delili savete i rešavali dileme zainteresovanim sugrađanima.

Prema rečima Slobodana Grbića, člana Gradskog veća za socijalnu politiku Grad će nastaviti da podržava ovakve manifestacije i trudiće se da pomogne svim budućim mamama za rođenje deteta u vidu novčane pomoći.

“Natalitet je u padu ne samo u Užicu već u celoj Srbiji, to je problem i Evrope. Mi smo nacija koja stari i od izuzetne važnosti je da se organizuju ovakvi događaji. Zahvalio bi se Udruženju “Roditelj” koji su na neki način veliki partner Gradu kada je u pitanju promocija pronatalitetne politike. Ovo je sigurno jedna od najlepših manifestacija koja se organizuje na našem Gradskom trgu”- rekao je Grbić.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs.