Krcun ponovo među Užičanima

10. Oktobar 2018
Krcun ponovo među Užičanima

Izložba „Mleko i krv“ autora Željka Markovića u organizaciji Istorijskog arhiva Užice,  nastala je iz dokumenata i lične arhive  Slobodana Penezić Krcuna. Kompletnu dokumentaciju koju je čuvala porodica prošle godine su poklonili  užičkom Arhivu koji je uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije izložbu upriličio povodom Dana grada Užica.

Srdja P

Srđa Penezić, Krcunov sin koji je bio učenik četvrtog razreda osnovne škole novembra 1964. kada mu je otac poginuo , drhtavim glasom i suznih očiju podsetio je okupljene da je Krcun živeo za Užice. Rodio se u Užicu, ali je veći deo života proveo u Beogradu odakle je na svoje poslednje putovanje krenuo baš u rodni grad, rekao je on, ne krijući iznenađenje da i dalje postoji toliko interesovanje za njegovog oca.

sin Srdja

Očekivao sam da će predate dokumetacija biti zanimljiva istoričarima, ne sluteći da će od svega toga nastati knjiga i izložba, istakao je najmlađi Krcunov sin Srđa Penezić, multimedijalni umetnik koji se 2014. godine vratio iz Amerike gde mu i dalje žive brat Relja i sestra Vida.

Željko Marković, autor izložbe  u predgovoru knjige posvećene izložbi zapisao je da se za Krcunov život i delo zainteresovao tokom rada na knjizi „Carigradski memento“ koja govori o gradnji užičkog trga, jer je kroz celokupnu arhivsku građu provejavalo njegovo ime.

Zeljko

Autor svedoči da mu je susret sa Srđom Penezićem, upriličio dr Venceslav Glišić, a prijem po sadržaju raznovrsnih dokumenata vršen je u više navrata, nakon čega su bili ispunjeni uslovi za formiranje ličnog fonda Slobodana Penezića Krcuna.

Naziv izložbe  „Mleko i krv“ nastao je po priči iz  jednog  Krcunovog spisa koji je nastao na početku Drugog svetskog rata kada je tokom bombardovanja Beograda 6. aprila na Slaviji video potresan prizor poginule mlekarice i pomešano mleko i krv, objasnio je istoričar Željko Marković.

Tihi

Tihomir Petković, gradonačelnik Užica  kaže da Slobodan Penezić, srpski i jugoslovenski političar, koji je nosilac odlikovanja narodnog heroja i koji je bio predsednik Izvršnog veća Srbije od 1962. do tragične pogibije 6. novembra 1964. Godine, jedan od onih ljudi koji su svojim uverenjima i činjenjima ostavili duboke tragove u istoriji Užica.

Zahvaljujući Krcunovoj istrajnosti i spremnosti da učini nešto za svoj rodni kraj u Sevojnu je izgrađena Valjaonica bakra koja je postavila temelje savremenog Užica i omogućila mu da od kasabe postane moderan grad koji je u mnogo čemu bio prvi u tadašnjoj Jugoslaviji, istakao je Petković. Naglašavajući Krcunovu ulogu u stvaranju industrijskog giganta u Sevojnu, on se  podsetio i Krcunove čuvene rečenice „Ili ćemo dobiti kombinat, ili ponovo idemo u šumu“ kojom je zapretio onima koji su Valjaonicu videli na nekom drugom  mestu.

Pomoćnik ministra kulture Dejan Maslenić, koji je zvanično otvorio izložbu je naglasio Krcunov značaj ne  samo u istoriji Užica već i Srbije i Jugoslavije i komunističkog pokreta širih razmera.

Inače, izložba iz Krcunovog ličnog fonda naredne tri nedelje je dostupna u izložbenom salonu Istorijskog arhiva u Užicu, a nakon toga videće je publika u Beogradu i Banja Luci.

krcun odabrane