“Krećimo se kvalitetnije” u okviru Evropske nedelje mobilnosti

Autor: uzice.rs
16. Septembar 2022
“Krećimo se kvalitetnije” u okviru Evropske nedelje mobilnosti

“Krećimo se kvalitetnije”, slogan je ovogodišnje “Evropske nedelje mobilnosti”, koja se i u Užicu obeležava od 16. do 22. septembra. Bolja povezanost je tema događaja i aktivnosti koje će biti realizovane u narednih sedam dana u više od 3 000 gradova širom Evrope i sveta.

Danijela Simić koordinator Evropske nedelje mobilnosti podseća da manifestacija pokrenuta od strane Evropske komisije ima za cilj favorizovanje nemotorizovanih vidova prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj

“Cilj je unaprediti kvalitet vazduha i uopšte životne sredine u urbanim sredinama. Kapmanja se sprovodi u gotovo 3 hiljade gradova iz 50 država Evrope i sveta, koliko ih je prošle godine obeležilo ovu manifestaciju. I ove godine pozvane su opštine i gradovi iz Srbije da se priknjuče Evropskoj nedelji mobilnosti i u skladu sa tim Grad Užice se pridružuje nizom aktivnosti”.


Prva će po rečima člana Gradskog veća Slobodana Šiljkovića biti promocija biciklizma, a ova aktivnost realizovaće se u nedelju 18. septembra i namenjena je prvenstveno učenicima osnovnih škola, ali su pozvani i svi ostali sugrađani koji vole vožnju biciklom. Vožnja kreće u 11 časova sa Gradske plaže od prvog tunela i vozi se trasom do Staparske banje uz prigodne poklone i osveženje za učesnike i druženje u Staparskoj banji.


Promocija voza kao prevoznog sredstva koje ima prednost u odnosu na automobil, promocija pešačkih staza na teritoriji grada, dolazak na posao peške predstavnika gradskog rukovodstva i zabrana saobraćaja kroz centar grada u određenom vremenskom periodu takođe su aktivnosti koje će biti realizovane u narednih sedam dana u okviru Evropske nedelje mobilnosti.

Šiljković dodaje da će tokom ove nedelje građanima biti prezentovane i informacije o urađenom i planovima za rešavanje problema u saobraćaju, poput nedostatka parking mesta i povećanog zagađenja vazduha. On poziva Užičane da se priključe i učestvuju u svim planiranim aktivnostima.