Mentalno zdravlje narušeno kod trećine zaposlenih u Srbiji

Autor: bizlife.rs
23. Maj 2021
Mentalno zdravlje narušeno kod trećine zaposlenih u Srbiji

Pandemija korona virusa doprinela je dodatnom stresu na radu, koji prijavljuje čak 63 odsto zaposlenih, kao i kod svakog trećeg radnika na kojeg su negativno uticale promene u načinu rada i radnoj atmosferi, pokazali su rezultati su istraživanja koje je sproveo Savez samostalnih sindikata Srbije.

Rezultati istraživanja očekivano su pokazali da u vreme pandemije dolazi do narušavanja psihičkog i fizičkog zdravlja. Ciljna grupa bili su zaposleni (primarno članovi sindikata), koji su imali radni odnos ili bili radno angažovani tokom pandemije.

Istraživanje je urađeno na uzorku od 610 ispitanika iz gotovo svih većih mesta i gradova Srbije, i iz privatnog i javnog sektora, s tim što je u uzorku većina ispitanika iz javnog sektora.


Trećina ispitanika je izjavila da rad za vreme pandemije ima negativan uticaj na njihovo mentalno zdravlje. Dodatni stres na radu u uslovima pandemije osećalo je 63 odsto ispitanika. Ugroženije su se osećale žene, zaposleni koji imaju između 35 i 50 godina starosti, dok nije nađena značajna povezanost u negativnom uticaju na psihičko zdravlje između onih koji su bili pozitivni i onih koji nisu imali KOVID-19.


Stres izazvan strahom da se zaraza može doneti kući je osećanje koje je prijavilo  45 odsto ispitanika, dok strah za svoju sigurnost i nedostatak zaštitne opreme prijavljuje jako mali broj ispitanika.  Od fizičkih i psihičkih tegoba, u poslednjih godinu dana, glavobolju je imalo 51 odsto ispitanika, nesanicu 48 odsto, gubitak težine 10 odsto, osećaj izolovanosti od drugih 53 odsto, depresiju 30 odsto, osećanje manje vrednosti 23 procente a  stalni osećaj nervoze i napetosti 48 odsto.

Kada je u pitanju strah od otkaza, više od polovine ispitanika je izjavilo da nema taj problem.

Najveći broj ispitanika odlazio je svakodnevno na posao, a od onih koji su radili od kuće (10 odsto), najveći broj smatra da ih to upošte nije poremetilo ni u radu, a ni u životu. Kada su u pitanju prihodi, kod 80 odsto ispitanika plata je ostala ista.

Svaki drugi ispitanik (51 odsto) ukazuje da poslodavci nisu preduzeli nikakve korake u pružanju podrške radnicima koji imaju probleme sa psihičkim zdravljem.

Među anketiranim je 30 odsto bilo pozitivno na virus kovod-19, a svaki drugi je ukazao na stres izazvan strahom da se zaraza može doneti ukućanima, dok je strah za sopstvenu sigurnost i nedostatak zaštitne opreme prijavio neznatan broj ispitanika.

Svaki drugi je zadovoljan svojim trenutnim funkcionisanjem na poslu, dok većina njih smatra da su međuljudski odnosi i radna atmosfera bili bolji pre početka pandemije.