Na posao peške umesto automobilima

21. Septembar 2022
Na posao peške umesto automobilima

Evropska nedelja mobilnosti pokazala je da postoje alternative za motorni saobraćaj i da svaki pojedinac može dati doprinos u očuvanju životne sredine. Pešačenje, vožnja bicikla, korišćenje u većoj meri javnog gradskog prevoza i voza kao prevoznog sredstva dobra su alternativa motornom saobraćaju, koji u sve većoj meri utiče na kvalitet vazduha i životne sredine.

Prema rečima Slobodana Šiljkovića člana Gradskog veća za saobraćaj, urbana mobilnost veoma je važna i ima za cilj da motorni soabraćaj izmesti iz centra grada, kao što je to već urađeno u mnogim evropskim gradovima.

“Navodim primer prostora oko crkve Svetog Đorđa, gde se može napraviti pešačka i biciklistička zona a parking izmestiti na drugu lokaciju. Idemo u tom smeru i nadam se da ćemo uskoro uspeti i da realizujemo taj projekat. Iskoristiću priliku i da pozovem Užičane da nam se sutra pridruže i kao i predstavnici gradskog rukovodstva na posao dođu peške, naravno ovo se odnosi na sugrađane koji za to imaju mogućnosti”.

Šiljković dodaje i da se nada da sa završetkom Evropske nedelje mobilnosti neće biti završene i ove zdrave i dobre navike stečene prethodnih dana.

Evropska nedelja mobilnosti zvanično se završava u četvrtak 22. septembra dolaskom na posao peške predstavnika gradskog rukovodstva ali i nešto ranijim zatvaranjem za saobraćaj glavne ulice. Ulica Dimitrija Tucovića sutra će umesto u 18 biti zatvorena u 16 časova.