Nikola Bertolini u Užicu obišao projekte koje finansira EU

Autor: uzice.rs
13. Oktobar 2022
Nikola Bertolini u Užicu obišao projekte koje finansira EU

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji, Nikola Bertolini boravio je u Užicu, a nakon sastanka sa gradonačelnicom dr Jelenom Raković Radivojević i njenim saradnicima obišao je Dispanzer za plućne bolesti i tuberkulozu, koji će biti rekonstruisan kroz program EU PRO+ i regionalnu sanitarnu deponiju “Duboko”, koja je pre više od decenije uspostavljena uz podršku Evropske unije.

“Poseta Užicu šefa Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikole Bertolinija za nas je veoma važna, naročito u trenutku kada uz podršku fondova Evropske unije realizujemo dva značajna projekta za grad Užice”, istakla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević nakon obilaska Antiturbekuloznog dispanzera. Ona jepodsetila da je u pitanju projekat rekonstrukcije ATD-a vredan 490 hiljada dolara.

“Zahvaljujući partnerima iz programa EU PRO + i sredstvima koje smo obezbedili u budžetu grada Užica već naredne godine naš dispanzer će izgledati mnogo drugačije, a pacijenti kojih je ovde bilo više nego ikada u protekle dve godine, imaće značajno bolje uslove. Drugi projekat na koji smo naročito ponosni je adaptacija prostora u Mesnoj zajednici Karan za prvi seoski vrtić na području grada Užica, vredna 430 hiljada dolara. U tom prostoru u toku su pripreme za početak radova i nadamo se da će 1. septembra naredne godine mališani iz cele Lužničke doline boraviti u tom vrtiću”.

Gradonačelnica je izrazila zahvalnost na podršci koju je Evropska unija pružala gradu Užicu u prethodnih 10 godina i izrazila nadu da će saradnja biti nastavljena i kroz projekte koji se pripremaju za naredni period, a koji se odnose na segmente u kojima je potreban napredak i kojisu uslov za ulazak u EU.

Uz zahvalnost na gostoprimstvu, šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini istakao je da je srećan jer može i lično da se uveri kako se realizuju projekti koje podržava EU.

“Prvi utisak koji sam stekao u razgovoru sa gradonačelnicom i njenim saradnicima je da nema neke razlike između grada Užica i neke evropske opštine. Koliko sam shvatio i problemi sa kojima su suočavate su vrlo slični, a to su zdravstvena zaštita, zagađenje vazduha i zadržavanje mladih, tako da smo dogovorili da ćemo nastaviti da ulažemo zajedničke napore u rešavanju tih problema. Takođe, identifikacija problema u saradnji sa građanima, konsultovanje građana kod donošenja odluka i mogućnost da udruženja građana pružaju određene usluge znak je velike zrelosti i visokog nivoa razvoja. Grad koji ulaže u mlade i koordinira rad sa ostalim opštinama u okolini oko njihovih potreba grad je koji zaslužuje da uđe u Evropsku uniju”, zaključio je Bertolini.

Bertolini je obišao i regionalnu sanitarnu deponiju Duboko, koja je pre više od decenije uspostavljena uz podršku Evropske unije. Bila je to prilika da se upozna sa trenutnim mogućostima i planovima JKP “Duboko”. Bertolini je pohvalio napredak u poslovanju i otvaranje Edukativnog centra za građane.