Obnovljivi izvori energije posebno aktuelni u trenutku energetske krize

Autor: uzice.rs
04. Oktobar 2022
Obnovljivi izvori energije posebno aktuelni u trenutku energetske krize

Info sesija “Kako postati kupac-proizvođač električne energije” održana je danas u Užicu u organizaciji Centra za unapređenje životne sredine i grada Užica, sa ciljem upoznavanja sugrađana sa svim benefitima proizvodnje električne energije za sopstvene potrebe, putem ugradnje solarnih panela.

Gradska većnica za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nada Jovičić istakla je upotreba obnovljivih izvora energije tema o kojoj se sve više govori i koja je posebno aktuelna u trenutku energetske krize.

“Grad Užice intezivno radi na većoj iskorišćenosti obnovljivih izvora energije i to kroz mere koje realizuje zajedno sa građanima. Energetska sanacija objekata, zamena ložnih uređaja a od nedavno i ugradnja solarnih panela, važne su mere za podizanje nivoa energetske efikasnosti i uštede energije. Kod nas je projekat nabavke i ugradnje solarnih panela na porodične kuće prošle godine prvi put realizovan i zabeleženo je veliko interesovanje. Kroz ovaj pilot projekat zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike sklopili smo ugovor sa 10 lica i očekujemo saglasnost ministarstva za početak realizacije ovogodišnjeg programa, za šta je obezbeđeno osam miliona dinara i kroz koji ćemo podržati i duplo veći broj korisnika”.

 

Vladan Šćekić iz Centra za unapređenje životne sredine podseća da se u Nemačkoj, Slovačkoj i Češkoj solarni paneli postavljaju već godinama a da Srbija ima gotovo 30 odsto veći potencijal sunčeve energije, koju kako kaže treba iskorisiti.

“Okupili smo se u Užicu kako bismo razgovrali o sopstvenoj proizvodnji električene energije iz solarnih izvora energije, o institutu kupac-proizvođač, koji je između ostalog i omogućio da električna enerija u sopstvenoj režiji postane deo naše nove normalnosti prelaska na obnovljive izvore. Taj institut omogućava decentralizaciju proizvodnje električne energije ali i lokalnu proizvodnju što je u vremenu energetske krize posebno značajno. Pored toga govorićemo i šta je potrebno znati i imati da bi se izgradila solarna elektrana na krovu kuće, kao i zakonskoj regulativi i načinima finansiranja”.

Radionici su pored zainteresovanih građana prisustvovali i predstavnici firmi koje se bave nabavkom i ugradnjom solarnih panela. Publikacija sa detaljnim informacijama u izdanju Centra za unapređenje životne sredine može se preuzeti na adresi cuzs.org.rs/publikacije.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs

arhiva www.uzickarepublikapress.rs