Obrazovanje i nauka održivo razvijaju grad

01. Oktobar 2016
Obrazovanje i nauka održivo razvijaju grad

Obeležavanje Dana grada Užica počelo je dvodnenom međunarodnom konferencijom “Nauka i visoko obrazovanje u funkciji održivog razvoja-SED 2016”, čiji cilj je je isticanje uloge nauke i visokog obrazovanja u funkciji održivog razvoja, promocija i popularizacija nauke, razvijanje međunarodne saradnje i jačanje veza između ove obrazovne institucije i ostalih u društvu.

Mesto i uloga strukovnog obrazovanja u sistemu visokog obrazovanja najaktuelnija je tema konferencije, istakla je prof. dr Ivana Ćirović direktorka Visoko poslovno- tehničke škole. Ona je naglasila da je suština strukovnog obrazovanja da se studenti nakon završene tri godine visokog obrazovanja uključe u radni proces, za razliku od akademskog obrazovanja koje daje druge mogućnosti. Ovaj skup je zato aktuelan, jer je akcenat na uspostavljanju čvrste veze obrazovanja sa privredom.

Za Nemanju Nešića, zamenika gradonačelnika Užica međunarodna konferencija kojom je započeto dvonedeljno obeležavanje 687 rođendana grada, jasna je poruka da se planiranje i sprovođenje politike grada mora bazirati na obrazovanju i razvoju nauke. Zadatak gradskog rukovodstva je da podrži, razvija i unapređuje resurse kojima raspolaže, jer su za održivi društveno- ekonomski razvoj grada neophodna savremena naučna znanja, zaključio je Nešić.

Treba istaći da je od ove godine konferencija postala deo programa permanentnog obrazovanja Inženjerske komore Srbije za oblast arhitektura i građevina, a od naredne godine u planu je za mašinstvo i urbanizam.

Za konferenciju je stiglo preko 100 naučnih radova iz zemlje i inostranstva a u radu učestvuju predstavnici iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Engleske, Francuske, Nemačke, Grčke, Kipra i više gradova Srbije. Pored naučnih radova su iz oblasti ekonomije, turizma, zaštite životne sredine, menadžmenta, mašinstva, informatike i matematike, građevinskog inženjerstva, na konferenciji će biti i studentski radovi.

Inače, okviru ovogodišnje konferencije organizuje se i treća međunarodna konferencija “Visoko obrazovanje u funkciji razvoja turizma u Srbiji i Zapadnom Balkanu” koja ima za cilj promovisanje TEMPUS projekta “Modernizacija i harmonizacija studijskih programa iz oblasti turizma u Srbiji”.