Od jeseni bilingvalno rusko odeljenje u Užicu

18. April 2016
Od jeseni bilingvalno rusko odeljenje u Užicu

Sa Ruskim domom iz Beograda intenzivno se radi na otvaranju bilingvalno odeljenja pri jednoj užičkoj osnovnoj školi u kome će zainteresovani učenici nastavu pohađali na ruskom jeziku, najavio Branko Gavrilović, član Gradskog veća prilikom posete privredne delegacije Jaroslavske oblasti Užicu. Ovo je prva poseta nakon što je pre dva meseca u Užicu otvorena druga po redu kancelarija za saradnju sa Ruskom Federacijom. 

Radnu delegaciju činilo je šest privrednika čija preduzeća se bave proizvodnjom građevinskih mašina za puteve, proizvodnjom vojne tehnike i mono blokova za poljoprivredu i predstavnici građevinskih kompanija koje očekuju saradnju sa preduzećima „Putevi“ i „Jedinstvo“ kako na domaćem tako i na evropskom tržištu.

Po rečima, Sergeja Kuzenjova, predsednika trgovinske komore Jaroslavske oblasti, delegacija će ponovo obići kompaniju „Zlatiborac“ čiji proizvodi se mogu kupiti u velikim marketima u Moskvi. „Cilj je da „Zlatiborac“ proizvode predstavimo i  u drugim gradovima Ruske Federacije. Pored saradnje u građevinskoj industriji i proizvodnji i preradi mesa, u Rusiji su tražene i jabuke iz Srbije“. Osim u oblasti građevine i hrane, Kuzenjov očekuje sigurnu saradnju i u turizmu. „Sledeći korak je da Užice posete i predstavnici različitih turističkih agencija za koje verujem da će napraviti turističku saradnju sa Zlatiborskim regionom“, istakao je on.

Gradonačelnik Užica, Tihomir Petković ne krije očekivanja o saradnji sa gostujućom delegaciijom, jer kaže da „užički region traži šanse za nova tržišta u oblasti proizvodnje, usluga  i trgovine čime bi se otvorila nova radna mesta“. Veruje da bi delegacija Jaroslavske oblasti mogla da pomogne i oko aerodroma Ponikve, najavljujući da će aerodrom do kraja avgusta biti u funkciji što će stvoriti realne uslove da čarter letovi svakodnevno stižu i iz Rusije.

Branko Gavrilović je naveo da je Kancelarija za saradnju sa Ruskom Federacijom uspostavila saradnju sa visokoobrazovnim institucijama u Ruskoj Federaciji dodajući da se sa  Ruskim domom iz Beograda trenutno intenzivno radi na otvaranju bilingvalnog odeljenja. „Očekujem da ćemo po modelu OŠ „Jovan Popović“ iz Novog Sada u kojoj od 2014. godine određeni broj osnovnoškolaca nastavu  pohađa na ruskom i engleskom jeziku, od septembra ove godine, započeti nastavu na ruskom jeziku i u jednoj užičkoj osnovnoj školi“, najavio je Gavrilović.

Inače, Jaroslavska oblast  je oblast Ruske Federacije površine 36 400 metara kvadratnih u kojoj živi oko 1,4 miliona stanovnika.  Poznata je kao važno prometno središte, jer se nalazi na pola puta između Moskve  i Sankt Peterburga.

Glavni grad oblasti je Jaroslavlje. Nalazi se na 250 kilometara severoistočno od Moskve, na ušću reke Kotorosi u Volgu.  Grad pripada tzv. Zlatnom krugu, grupi najstarijih ruskih gradova u Evropi i jedan je od omiljenih turističkih odredišta u Rusiji. Jaroslavlje je kulturno jedan od najbogatijih ruskih gradova i naročito se ističe po broju crkva. Razlog je u tome da je u gradu živelo puno bogatih trgovaca, koji su izdatno potpomogli gradnju crkva. Od 1971. Jaroslavlje ima svoj univerzitet. Grad je poznat i po tome što se u njemu nalazi najstarije pozorište u Rusiji (Teatar Volkov, otvoren 1750).