Održana 53. smotra recitatora “Pesniče naroda mog”

Autor: uzice.rs
28. Mart 2024
Održana 53. smotra recitatora “Pesniče naroda mog”

“Duga tradicija ovog takmičenja još jedna je potvrda da istinski kvalitet opstaje decenijama i da je naše Užice dalo najbolje besednike i govornike – mi smo oni koji su uvek hrabro i ponosno istupali, ali sa merom i skromnošću, koja nas je, sa razlogom, držala u samom vrhu i pokazivala našu posebnost”, istakla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević otvarajući finalno takmičenje 53. gradske smotre recitatora “Pesniče naroda mog”. Nastupilo je 18 recitatora iz tri uzrasne grupe a njih šest Užice će predstavljati na Okružnoj smotri recitatora u Kosjeriću.

Izrazivši zadovoljstvo što s eovogodišnje takmičenje nalazi pod okriljem projekta Užice- Prestonica kulture Srbije, gradonačelnica je finalistima poželela da bez pobzira na plasman ostanu dosledni i posvećeni.

“Nastavite sa radom i trudom i budete svesni da istinski kvalitet uvek biva prepoznat i vrednovan – čak i kada je teško i izazovno, budite samo hrabriji i jači sa pogledom u svetlu budućnost i nove prilike koje su pred vama.

Vi ste luče koje osvetljavaju put kulturnog delovanja i ponovo nam dokazuju da mladost i spremnost jesu naša najveća snaga i da je sve ono što činimo posvećeno vama i budućnosti čiji ste važan deo. Iskreno se nadam da ćete, iz neke buduće perspektive, biti ponosni na sebe i svoje mentore, i da će ovo iskustvo biti veliki podstrek koji će vas hrabriti za sve dalje.

Vi ste večeras centar naše pažnje – oni kojima se ponosimo, za koje stvaramo i radimo, kojima smo posvećeni i predani. Osvetlite našu “Eru kulture”, a mi ćemo uvek biti vaša podrška i oslonac za ono što činite”, poručila je gradonačelnica recitatorima.

U okviru predfinalnog takmičenja iz svakog uzrasta od ukupno 90 prijavljenih odabrano je 18 takmičara . U daljem delu smotre, finalnom takmičenju, od ukupno 18 finalista odabrano je 6 takmičara, iz svake kategorije po 2, koji idu dalje na Okružnu smotru u Kosjerić.

Žiri u sastavu prof. dr Ljiljana Kostić, Biljana Davidovski bibliotekarka savetnica i Verica Tucović novinarka doneo je odluku da će na okružnom takmičenju u Kosjeriću u kategoriji mlađeg uzrasta grad Užice predstavljati Milica Vukotić i Teona Tošić. U okviru srednjeg uzrasta na okružno takmičenje idu Nađa Vasilijević i Maša Vesović, dok su Rajka Milišić i Vukašin Jelisavčić predstavnici grada iz kategorije stariji uzrast.

Korišćene fotografije preuzete sa www.uzice.rs