Odsekom za sterilitet i fertilitet ka pozitivnom natalitetu

Autor: B.Kuzmanović
22. April 2019
Odsekom za sterilitet i fertilitet ka pozitivnom natalitetu

Novi ultrazvučni apartom sa 4D tehnologijom za odsek za sterilitet i fertilitet nabaljen je donatorskim sredstvima, a dva mikroskopa ranije su kupljena zahvaljujući  sredstvima Ministarstva zdravlja. Na odeljenju će raditi dva doktora nauka, subspecijalista steriliteta i fertiliteta, molekularni biolog i viša medicinska sestra obučena za metode asistirane humane reprodukcije, rekla je načelnica Odeljenja ginekologije OB Užice Milena Aćimović ističući da je otvaranje ovog odseka značajan korak u ispitivanju i lečenju neplodnosti. U Srbiji se svaki sedmi par suočava sa  neplodnošću, tako da ova problematika predstavlja nacionalni problem.

Objašnjavajući kako je zamišljeno funkcionisanje odseka, ona je pozvala parove da se jave i prođu kroz savetovalište, nakon čega će se obavljati laboratorijska ispitivanja, utvrđivanje hormonskog statusa, bakteriološka obrada, ispitivanje prohodnosti jajovoda. Sa radom će početi i intrauterina inseminacija, koju je neophodno uraditi tri puta pre nego što parovi mogu da dobiju odobrenje od Fonda da idu na vantelesnu oplodnju, naglasila je Aćimović.

Pozivajući bračne parove da se što pre jave čime smanjuju gubitak vremena koje je u “roditeljskoj utakmici” ponekad nenadoknadivo, ona je rekla da je pomoć potrebna ukoliko nakon šest meseci redovnih seksualnih odnosa ne dođe do trudnoće.  Kao najuspešnije metode, navela je kod žena pre tridesete godine od 30 do 35 odsto, ali da se drastično smanjuje uspešnost oko 39 godine na 10 odsto, dok je posle 42 godine na nivou pet odsto.

Za Miloša Božovića, direktora ZC Užice ovo je bitan dan, jer će ostati zabeležn kao  iskorak ka novim dijagnostičkim procedurama i lečenju, što bi dugoročno sve značajno moglo da  doprinose populacionoj politici u zapadnoj Srbiji. Svedoci smo sve većem broju umrlih u odnosu na broj rođene dece, ovo je naš doprinos da taj smer promenimo, rekao je on.

Ističući da nedostaje deo opreme, Božović je podsetoi da je nepunih šest miliona dinara dobijeno od Ministarstva bez portfelja zadužnog za populacionu politiku za nabavku još jednog ultrazvučnog aparata, pa će bolnica u Užicu uskoro imati dva aparata sa 4D tehnologijom i pacijentkinje neće više morati da idu u Čačak. On veruje da će Užice uskoro može da očekuje otvaranje Centra, za šta postoji usmena saglasnost Ministarstva zdravlja.

Iz ovih akcija spoznali smo snagu društvenih kampanja udruživanje snaga fudbalera, publike koja je kupovala ulaznice i slala sms poruke, preko aktivista na terenu, korporativnih donatora i organizatore, rekao je Ivan Petrović, predsednik UO Exit fondacije. Verujući u dalju solidarnost ljudi u Srbiji za akcije ovog tipa, on je podsetio da je sa aktivistima Jovanom Simićem i Zoranom Milovanovićem, bila inicijator velikog humanitarnog fudbalskog meča „Asovi za decu“. Utakmica je odigrana 15. aprila 2017. godine na Gradskom stadionu u Užicu, kada je prikupljeno početnih oko 6 hiljada evra za nabavku ultrazvučnog aparata.

Rukovodstvo Zdravstvenog centra i Opšte bolnice uručili su zahvalnice donatorima EXIT fondaciji, Jovanu Simiću, Fondu B92 i Zoranu Milovanoviću, Udruženju građana Roditelj Užice, kompanijama Henkel Srbija i Nordeus iz Beograda, kompanijama Knez Petrol iz Zemuna, Textil, Ardu sport i Prvi partizan iz Užica, kao i Milanu Rajevcu i Milici Zlatić, koja je pokrenula humanitarnu akciju “Slatko druženje”.