Ove sedmice polaganje male mature, bodovanje drugačije

20. Jun 2023
Ove sedmice polaganje male mature, bodovanje drugačije

Učenike osmog razreda testovi za polaganje male mature čekaju 21, 22. i 23. juna. Ove godine biće drugačiji treći test na završnom ispitu, ali i bodovanje u odnosu na prethodne generacije. Razlika je u tome što ne postoji bodovni prag koji đaci moraju da pređu, ali je osvojeni broj bodova ključan za upis u željenu srednju školu.

Prethodne generacije osmaka, osim testa iz srpskog i matematike, kao treći polagali su kombinovani test koji je sadržao pitanja iz istorije, geografije, biologije, fizike i hemije. Od ove godine osmaci biraju jedan od pet ponuđenih predmeta koji će im biti treći test.

Iz Ministarstva prosvete ranije je saopšteno da se najviše osmaka izjasnilo da žele kao treći test da polažu biologiju (38 odsto), zatim sledi geografija, istorija, hemija, fizika, prenosi Euronews.rs.

Podsećamo, da se za upis u željenu srednju školu računa uspeh iz osnovne škole (šesti, sedmi, osmi razred), kao i ostvareni bodovi na maloj maturi. Uspeh iz osnovne škole može maksimalno da nosi 60 bodova, dok na tri testa učenik maksimalno može da ostvari 40 bodova. Zbog ukidanja kombinovanog testa od ove školske godine je promenjeno bodovanje na maloj maturi pa će na testovima iz srpskog jezika i matematike učenik moći da osvoji maksimalno po 14 poena, a na trećem testu najviše 12.

Učenici će završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika polagati u sredu, 21. juna, iz matematike narednog dana 22. juna, a treći test će rešavati u petak, 23. juna. Preliminarni rezultati male mature biće objavljeni u nedelju, 25. juna, a konačni 28. juna. Nakon objavljivanja konačnih rezultata sledi popunjavanje i predaja liste želja, elektronski ili u matičnim osnovnim školama, 29. i 30. juna. Konačni rezultati raspodele učenika po srednjim školama i obrazovnim profilima biće istaknuta 3. jula, nakon čega sledi upis primljenih kandidata.

Treba istaći da đaci koji ne uspeju da dođu do mesta u srednjoj školi, imaće šansu u drugom krugu, koji počinje odmah po objavljivanju rasporeda učenika u prvom krugu, dok će treći upisni krug biti 24. i 25. avgusta.