Počinje 11. Interakcija

13. Avgust 2016
Počinje 11. Interakcija

Međunarodni studentski filmski kamp “Interakcija” okupiće od 14. do 31. avgusta u Srbiji 34 učesnika iz više od 20 zemalja, uključujući polaznike masterklasa dokumentarnog filma “Interdoc” koji će voditi reditelji Mladen Matičević i Dragan Elčić.

Dolaskom 15 učesnika i uvodnom radionicom u Kulturnom centru Beograda, počeće 11. “Interakcija”, koju organizuje Nezavisni filmski centar “Filmart”http://www.film-art.org/interaction/index.html  iz Požege.

Učesnici će biti podeljeni u tri ekipe i tokom sedmodnevnog boravka u Užicu, Ivanjici i Čačku snimiće materijal za dokumentarne filmove na temu “Priče iz muzeja”.

Nakon snimanja, 21. avgusta, svi učesnici će se okupiti u Požegi, gde će im se pridružiti i 19 polaznika 6. Međunarodnog masterklasa dokumentarnog filma “Interdoc” kojima će znanje i iskustvo na temu “Kreativni dokumentarni film” preneti kroz predavanja i projekcije filmova afirmisani reditelji Matičević i Elčić.

U okviru programa “Interscreen”, ljubitelji dokumentarnog filma imaće priliku da pogledaju od 22. avgusta dokumentarce učesnika kampa i masterklasa, ali i domaćih autora.

U selekciji Filmskog centra Srbije, čiji će rad biti predstavljen tokom kampa, biće prikazani filmovi “Koreni zlaŽelimira Gvardiola i “PotopJelene Jovčić. Biće predstavljeno udruženje dokumentarista Srbije DokSrbija i prikazan dokumentarac “Biba struja” autora Dušana Čavića i Dušana Šaponje iz Beograda.

Posetioci kampa “Interakcija” biće u prilici da pogledaju i nagrađivani dokumentarni film “Kavijar konekšnDragana Nikolića.

Važno je istaći da će učesnici tokom boravka u Srbiji osim bavljenja produkcijom filmova, predavanjima i projekcijama, upoznati i kulturno-istorijsko nasleđe zapadne Srbije posetom Drvengrada i Ovčarsko-kablarske klisure.

Filmovi snimljeni tokom 11. kampa “Interakcija” biće premijerno prikazani 30. avgusta u Velikoj sali Doma omladine Beograda, a nakon toga i u gradovima partnerima i u zemljama iz kojih učesnici dolaze.

Inače, učesnici 11. kampa “Interakcija” i 6. “Interdoca” dolaze iz: Češke, SAD, Jordana, Finske, Ukrajine, Grčke, Novog Zelanda, Kostarike, Nigera, Bugarske, Italije, Rusije, Hrvatske, Meksika, Pakistana, Letonije, Mađarske, Libana, Filipina, Velike Britanije, Danske, Indije i Srbije.

Podsećamo, do sada je na studentskom kampu “Interakcija” i masterklasu “Interdoc” učestvovalo oko 250 mladih talenatovanih umetnika, a snimljeno je oko 40 dokumentarnih filmova koji su osvojili niz nagrada na filmskim festivalima širom sveta.

Nezavisni filmski centar “Filmart” iz Požege 11. kamp “Interakcija” organizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Filmskog centra Srbije, gradova Čačka i Užica, ali i Erste banke i brojnih sponzora, partnera i volontera.