,, Podržimo dojenje” kroz priče, pesmice ili crteže

26. Jul 2020
,, Podržimo dojenje” kroz priče, pesmice ili crteže

Punih jedanaest godina, Udruženje Roditelj-Užice pruža podršku ne samo trudnicama, već i porodiljama kroz promociju dojenja, a posebno prve sedmice avgusta, kada je Svetska nedelja dojenja i naša tradicionalna Puzijada. Zbog trenutnih okolnosti usled pandemije, ove godine nije organizovan pilates za trudnice, Nedelja zdravlja usta i zuba u vrtićima, niti poligone sa pijanim naočarima za maturante, pa ne možemo organizovati ni Puzijadu na gradskom trgu prve nedelje avgusta. Ipak, možemo na drugi način obeležiti Nedelju dojenja, zajedno sa vama i vašim mališanima, navode iz ovog udruženja.

Nagradni konkurs za viđenje dojenja očima dece, pod sloganom ,, Podržimo dojenje” traje do kraja jula, a deca mogu svoje ideju iIi viziju važnosti i lepote dojenja, kako za mame tako i za bebe, predstaviti u formi kratke priče, pesmice ili crteža, koje nam možete poslati porukom na fb stranicu. Ne sumnjamo u kreativnost naših malih sugradjana!

Iz Udruženja Roditelj-Užice navode da je Nedelja dojenja dobra prilika da se ukaže na prednosti isključivog dojenja u prvih šest meseci života odojčeta kao i na značaj nastavka dojenja uz dopunsku ishranu do kraja druge godine starosti deteta. Njom se nikako ne vrši kritika majki koje iz opravdanih razloga ne mogu dojiti svoje bebe, već se podržavaju dojilje koje mogu da doje, da ne posustanu pred izazovima i takozvanim krizama dojenja kada ili imaju teškoće sa mastitisima ili posumnjaju u to da li imaju dovoljno mleka i pohrle za adaptiranim formulama.

Dojenje nije isključiva odgovornost žena – zaštita, promocija i podrška dojenju je kolektivna društvena odgovornost. Podršku majkama koje doje moguće je obezbediti na različite načine. Tradicionalno, podršku pruža uža, ali i šira porodica. Potrebna je podrška šire okoline, a pored zdravstvenih radnika i podrška prijatelja, kao i poslodavaca.
Dojenje blagotvorno deluje na emocionalni, psihički i intelektualni razvoj deteta što su brojne studije i istraživanja širom sveta dokumentovale. Takođe, i majke koje doje imaju veliku zdravstvenu korist.


Naučno je dokazano da bebe koje se doje, ređe oboljevaju u prvoj godini života od šećerne bolesti, anemije, malokrvnosti, pothranjenosti, gojaznosti…Majke koje doje imaju bolju mineralizaciju kostiju i za 50% manji rizik od pojave karcinoma dojke pre menopauze.


Treba dodati da se Srbija po procentu majki koje doje nalazi na veoma niskom mestu, jer se manje od četvrtina beba doji više od 6 meseci. U prvom satu po rođenju, samo polovina beba je dojena. Do uzrasta od 6 meseci, svega je 13 odsto isključivo dojene dece. Uprkos međunarodnim preporukama, samo 40% svih beba mlađih od šest meseci u svetu su dojene, a povratak majke na posao posle porođaja jedan je od vodećih razloga ranog prestanka dojenja i zamene majčinog mleka veštačkom formulom.

Tekst je nastao u okviru projekta „Ulaganje u decu- višestruka lična i društvena investicija“ koji je sufinansiran budžetskim sredstvima.  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove grada Užica.