Poljoprivrednici besplatno na sajam u Novi Sad

02. Maj 2018
Poljoprivrednici besplatno na sajam u Novi Sad

Kao meru podsticaja grad Užice za registrovane poljoprivredne proizvođače i ove godine organizuje besplatan prevoz zainteresovanih za posetu Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Poseta je planirana za 17. maj tekuće godine, a cena ulaznice na sajam je 400 dinara, što proizvođači individualno plaćaju.

images_agrosfera_agroteme_sajam_mehanizacija_siroko

Zainteresovani se mogu prijaviti u zgradi Gradske kuće, u kancelariji broj 28. Kao dokaz da je domaćinstvo registrovano potrebno je dostaviti na uvid potvrdu o registrovanom poljoprivrednom domaćinstvu.

Proizvođači koji imaju neizmirena dugovanja prema jedinici lokalne samouprave po osnovu ranije ostvarenih podsticaja, nemaju pravo prijavljivanja za odlazak na sajam.

Polazak iz Užica je u četvrtak, 17. maja u 5 časova sa parkinga kod Gradskog stadiona (Omladinska ulica) u Užicu, a povratak iz Novog Sada planiran je za 16 časova.

Inače, Novosadski sajam u 2018. godini obeležava više značajnih jubileja. Posebno se izdvajaju 95 godina postojanja Novosadskog sajma,  jubilej Međunarodnog poljoprivrednog sajma koji će biti održan 85. put i 130 godina od kako je organizovano prvo ocenjivanje kvaliteta i od kada je prvi put održana Izložba pojoprivrednih proizvoda.

Međunarodni poljoprivredni sajam će 2018. godine biti održan od utorka 15. do ponedeljka 21. maja, a  kao najznačajniji događaj u oblasti agrobiznisa u centralnoj i jugoistočnoj Evropi pratiće ga više od 1.000 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva, što omogućava potrebnu medijsku pažnju svakom izlagaču.

Treba istaći da je u 2017. godini kada za 10 odsto povećan angažovani izlagački prostor, kao posledica izmenjene strukture izlagača koju je oslikao veći broj onih koji su došli iz inostranstva. Porast broja izlagača zabeležen je i na Nacionalnoj izložbi stoke, izložbama organskih i proizvoda sa oznakom geografskog porekla, a za deset odsto bila je veća i izložba mehanizacije. Za izlagače i posetioce na ovogodišnjem sajmu biće kreirani novi dodatni sadržaji poput Aukcije stoke i Dana karijere u agrobiznisu.

Jedna od karakteristika Poljoprivrednog sajma je i živa diplomatska aktivnost, koja podrazumeva veliki broj zvaničnih poseta iz zemalja širom sveta. U 2017. najviše predstavnika diplomatskog kora bilo je iz Nemačke, Japana, Slovačke, Češke, Turske, Švajcarske, Francuske, Kine i Rusije, a pratile su ih privredne delegacije.