Poštanska marka i postavka za jubilej Užičke republike

24. Septembar 2016
Poštanska marka i postavka za jubilej Užičke republike

Deo sredstava “Gradovi u fokusu“ u visini od 650 000 dinara opredeljeno je za završetak stalne muzejske postavke „Užička republika“ u Narodnom muzeju Užice.

Muzej je za ovu izložbu u redovnoj proceduri već dobio dva miliona i 290 hiljada dinara od resornog ministarstva. I sa dodatnih 650 000 dinara u okviru projekta Užice RES PUBLICA (aplicirano za tri miliona i 220 hiljada dinara), kojim se Užice nametnulo kao Grad U fokusu, nećemo zaokružiti finanijsku konstrukciju stalne postavke, jer je za to potrebno šest miliona dinara, koliko smo i tražili kroz projektno finansiranje. Verujem da će nam grad i privrednici kao mnogo puta do sada, pomoći da zatvorimo projekat, istakao je Nikola Gogić, direktor Narodnog muzeja iz Užica.

Gogić je najavio da se stalna muzejska postavka posvećena Užičkoj republici privodi kraju u sali dva, prve muzejske zgrade. Posetioci će imati priliku da vide preko 300 muzejskih trodimenzionalnih predmeta, 200 dokumenata, naoružanje, uniforme i sve ostalo što prati stalnu muzejsku postavku. Ubrzano se radi na postavljanju vitrina, panoa, i postavljanju folija koje štite od UV zračenje na prozorima. Kroz prostor u kome će ubuduće biti izložba provučeno je preko 4,5 kilometra kablova počev od protiv požarnih do rasvete i ostalih neophodnih. http://uzickarepublikapress.rs/kultura/postavka-uzicke-republike-za-dan-grada/

Izložbu posvećenu Užičkoj republici u godini kada se obeležava 75. godišnjica od kada je Užice u periodu od 24. septembra do 29. novembra 1941. godine bilo centar jedine slobodne teritorije, otvoriće aktuelni ministar kulture, Vladan Vukosavljević. Svečanost je zakazana za 8. oktobar u 18 časova i to je jedna od manifestacija u okviru obeležavanja Dana grada Užica.

Postavka je značajna i iz razloga što i Narodni muzej iz Užica ove godine obeležava 70-tu godišnjicu postojanja. U godini muzejskog jubileja sklopljen je ugovor sa JP Pošta Srbije, tako da je od juče 23. septembra u prodaji je 25 000 primeraka poštanske marke sa oznakom Užičke republike. Gogić se nada da će pre svega, preduzeća i institucije iz našeg grada upotrebljavati ovu poštansku marku za slanje dokumentacije.

Direktor Narodnog muzeja u Užicu je podsetio da se u depoima čuva preko 58 000 muzejskih jedinica, da je u okviru ove institucije kulture osam stalnih postavki (Užice- nastanak i razvoj, legat, fabrika oružja, Prvi partizan, Radnički bataljon, Užički kraj u NATO agresiji, centrala i Jokanovića kuća). Dodaje da je muzeju poverena briga o objektima dve muzejske zgrade, Jokanovića kući, kompleksu na Kadinjači i Hidrocentrali na plaži. Sve navedeno, po Gogićevim rečima, je deo turističke ponude koju grad nudi posetiocima i turistima.

Inače, grad Užice aplicirao je za sredstva kod ministarstva kulture u okviru konkursa “Gradovi u fokusu”, za ukupan iznos od 55.756.658,00 dinara. http://uzickarepublikapress.rs/aktuelno/uzice-u-fokusu/

R. br. Naziv projekta Vrednost
1 Rekonstrukcija atrijuma Narodnog pozorišta 16.843.000,00 din.
2 Rekonstrukcija bine Gradskog kulturnog centra 2.962.408,00 din.
3 Parterno uređenje platoa Gradske kuće 16.213.700,00 din
4 Rasveta šetališta duž reke Đetinje 8.970.550,00 din.
5 Stalna muzejska postavka “Užička republika” 3.220.000,00 din.
6 Festival “Noć grafita” 547.000,00 din.
7 Festival modernog plesa 7.000.000,00 din.

Podsećamo na konkursu je učestvovalo 28 lokalnih samouprava a ukupno šest među kojima i Užice je dobilo sredstva.

Treba istaći da će sredstvima Ministarstva kulture i informisanja u iznosu od 12 miliona dinara koje je Užice dobilo na konkursu „Gradovi u fokusu“ najveći iznos biti utrošen za uređenje platoa ispred Skupštine grada (10 miliona i 350 hiljada dinara), dok je za rekonstrukciju bine u bašti Gradskog kulturnog centra predviđeno milion dinara.