Predstavljena monografija “Prvi vek Slobode”

Autor: uzice.rs
12. Oktobar 2023
Predstavljena monografija “Prvi vek Slobode”

“Impresivna je veličina FK Sloboda, povezanost ovog kluba sa lokalnom zajednicom i svako ko to negira nije u pravu, Sloboda je jedan od autentičnih i zaštitnih simbola grada i ta činjenica mora da se uvažava i poštuje. Ova knjiga doprinos je svemu tome”, istakao je Nemanja Nešić autor knjige “Prvi vek Slobode” na promociju održanoj u okviru Programa obeležavanja Dana grada.

Knjiga je po Nešićevim rečima, rezultat rada dugog gotovo dve decenije.

“Dugo sam radio na ovoj knjizi i potrudio sam se da obiđem veliki broj arhiva i biblioteka, pročitam mnogo knjiga i periodike, sve u cilju i sa željom da knjiga bude što relevantnija i kompletnija. Naravno bila mi je potrebna podrška i imao sam je od dobrih ljudi koji su samnom podelili svoje uspomene, sećanja, fotografije savete. Sa druge strane finansijsku podršku pružili su Ministarstvo kulture i informisanja, grad Užice, Valjonica bakra, a veliku zahvalnost dugujem i Istorijskom arhivu Užice, koji je izdavač knjige i bez čije podrške ne bi ugledala svetlost dana”.

Nešić dodaje i da je ova monografija kruna njegovog istraživačkog rada vezano za Slobodu i na neki način temelj za dalje publikacije i naracije.

Neke od uspomena vezanih za Slobodu sa prisutnima je podelio i Ratko Trmčić član Gradskog veća, govoreći o vremenu kada se pevalo “Tim se zove Sloboda, uzećemo FAP-u dva boda”.

Inspirisani opisanim događajima i fotografijama, ali i ličnim sećanjima o Slobodi su govorili i Dragan Subotić, Dragan Marjanović, Ivan Čančarević, Ljubiša Stamenković, Slobodan Jagodić, Milutin Tokmaković. Iz ugla navijača događaje sa utakmica opisao je Pajo Dubljanin.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs