Premijera – video web serijal o domaćoj fotografskoj sceni Fotodokumenti Portfolio

19. Maj 2020
Premijera – video web serijal o domaćoj fotografskoj sceni Fotodokumenti Portfolio

Video serijal Fotodokumenti Portfolio, pokrenut 2019. godine od strane NFC Filmarta iz Požege uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS, sa idejom da se na autentičan način predstave domaće prakse u oblasti fotografije, kroz intervjue i prikaze rada autorki i autora različitih generacija, uz odabrane pozitive i pokretne slike iz njihovih opusa i arhiva.

Osmišljen kao prva faza šireg uvida u fotografsku scenu Srbije, Fotodokumenti Portfolio u prvoj sezoni od ukupno šest epizoda, predstavlja autorske pristupe, poetike, tematsko-problemske fokuse istraživanja kao i široku oblast interpretacije fotografije, od funkcije dokumenta do umetničkog izraza Branimira Karanovića, Goranke Matić, Ivana Petrovića, Aleksandrije Ajduković, Aleksandra Kelića i Stefane Savić.

Kroz zanimljive i vizuelno atraktivne celine, urednici serijala Miroslav Karić, Milica Lapčević i Slađana Petrović Varagić u razgovorima sa autorima dotiču se i niza pitanja o poziciji fotografije unutar društvene komunikacije, mrežne razmene i dinamike produkcije vizuelnih sadržaja, njihovog konteksta, značaja i mesta umetničko fotografskih arhiva, kao i drugih pitanja koja su predmet brojnih teorijskih istraživanja.

Snimatelji: Milica Đorđević, Sreten Vuković
Montažer: Sreten Vuković
Partneri: Kulturni centar Beograda, Frakcija Beograd
Produkcija: NFC Filmart
Podrška: Ministarstvo kulture i informisanja RS

Emitovanje serijala započinje u četvrtak 21. maja 2020. u 18h na YT kanalu NFC Filmarta i i na FB stranici @fotodokumenti

Linkovi:
YT kanal: https://www.youtube.com/user/FilmArtPozega
FB stranica: https://www.facebook.com/fotodokumenti/ /

* * *

Fotodokumenti Portfolio, prva epizoda – Aleksandar Kelić
urednica Milica Lapčević
trajanje: 25’

Najava prve epizode: Na razmeđi dokumentarizma i inscenirane fotografije, čija je sadržina autentični, neponovljivi trenutak, čvorište smisla i direktnog sudara svetova Balkana i globalizovanih ideja o „prihvatljivom“ ili „prigodnom“ identitu, nalazi se i najveći deo do danas viđenog opusa fotografa i profesora FPU Aleksandra Kelića.
Filmski snimatelj po obrazovanju, Kelić usložnjava svoja dela – ona nastaju i kroz stalno, posvećeno, zaljubljeničko promišljanje kinematografije, uz obavezni humor kao i potrebu za translociranjem vizure. Ako ste videli jednu od Kelićevih fotografija, putovanje slojevima njenih značenja je za vas tek počelo. Gledajući je duže ili više puta, shvatićete da ništa nije kao što isprva  izgleda, i upitati se kako je to moguće, kada je pred nama fotografija, najverodostojniji od svih medija? Tako otpočinje upoznavanje sa tajanstvenim svetom Aleksandra Kelića, koji je prikazan u okviru serijala Fotodokumenti Portfolio. (Milica Lapčević).

FB event link OVDE .