Prevencija najbolja zaštita

07. Februar 2017
Prevencija najbolja zaštita

Gotovo 90 odsto dece uzrasta od 10 do 15 godina poseduje mobilni telefon, a većina njih je spremna da ostavi svoje lične podatke na internetu, uključujući adresu stanovanja, objavila je organizacija “Save the children” povodom Dana bezbednog interneta. os

Većina dece svakodnevno koristi informaciono-komunikacione tehnologije i pristupa internetu već od svoje devete godine života, rezultati su istraživanja koje je ova organizacija sprovela tokom prošle godine o ponašanju i navikama dece na internetu.

Ispitanici, deca uzrasta od 9 do 17 godina, skoro svi imaju profil na jednoj ili više društvenih mreža – Tviteru, Fejsbuku, Jutjubu ili Instagramu – njih 90,5 odsto.

Svako četvrto dete našlo se u situaciji da mu je objavljena slika bez dozvole, a 28 posto dece obuhvaćene istraživanjem doživelo je pretnje na internetu tri ili više puta.

Prema rezultatima istraživanja, u slučaju problema, 50 odsto dece ne bi prijavilo slučaj uznemiravanja na internetu, a manje od trećine ispitane dece bi se obratilo školskom osoblju.

Gotovo sva deca poseduju uređaj preko kojeg pristupaju internetu, a najčešće je to mobilni telefon.

Masovno korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija predstavlja veliki bezbednosni izazov, a posebno u kontekstu bezbednosti dece kao najranjivije kategorije.

Ubrzani razvoj tehnologije omogućio je da nove generacije dece odrastaju koristeći najnovije proizvode iz ove oblasti, dok znanje i iskustvo roditelja najčešće zaostaje, konstatuje se u istraživanju organizacije.

Nacionalni kol-centar za bezbednost dece na internetu počeće sa radom 27. februara, najavila je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, povodom obeležavanja Međunarodnog dana bezbednog interneta.

Biće dostupan na broj 18-933 i omogućiće građanima da dobiju informaciju, pomoć ili savet od stručnih službi, Ministarstva telekomunikacija, ali i zdravlja, rada, prosvete, kao i MUP-a i tužilaštva ukoliko je reč o zloupotrebi ili zlostavljanju dece.

Putem kontakt centra svi građani moći će da se informišu i edukuju na temu bezbednosti na internetu, ali i da prijave neprimerene, uznemirujuće i opasne sadržaje i situacije na internetu, saopšteno je iz nadležnog ministrstva.

Treba istaći da je pored institucionalnog reagovanja u ovoj oblasti od velikog značaja i podrška građanskim inicijativama za povećanje digitalne bezbednosti i digitalne pismenosti najmlađih.

“Digitalno nasilje je sve prisutnije u životima svih nas, ne samo dece, ali je obaveza države i društva da na institucionalnom nivou učini sve kako bi se to nasilje smanjilo”, istakla je sekretarka u Ministarstvu telekomunijacija Tatjana Matić.

Ona je navela je da prema UNICEF-ovom istraživanju, sprovedenom među roditeljima dece uzrasta 8 do 17 godina tokom 2016, 93,2 odsto ispitanih roditelja razgovara o iskustvima vezanim za internet sa svojom decom, 70,9 odsto podstiče dete da samo istražuje i uči stvari na internetu, dok 52,6 odsto ima zajedničke aktivnosti sa detetom na internetu.

“Obraćanje građanima, a naročito deci, ima najjači efekat upravo putem video formata. Ovakve inicijative i programi značajno doprinose neposrednom, brzom dopiranju do svesti dece o bezbednosnim rizicima sa kojima mogu da se suoče u onlajn okruženju”, navela je Matić.

Matić je podsetila da je resorno ministarstvo u okviru programa podrške programima nevladinim organizacijama, za ovu godinu podržalo i druge programe iz oblasti bezbednosti dece na internetu, za ukupno 20 nevladinih organizacija.

“Kroz ovu kampanju želimo da se roditelji, staratelji i škola, ali i deca, mladi…svi zainteresovani aktivno uključe u prevenciju digitalnog nasilja, da paralelno iskoriste vrednosti interneta i minimiziraju sve rizike i potencijalne štete”, rekla je, predstavnica Centra za unapređenje života i rada (ŽIR) Farida Bašoni Stamenić.

Saradnici projekta su i predstavnici Odeljenja za visokotehnološki kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.