Promocijom knjige “U jednom od života” obeležen jubilej 25 godina od izlaska prve zbirke pesama

Autor: zlatiborpress.rs
18. Decembar 2023
Promocijom knjige “U jednom od života” obeležen jubilej 25 godina od izlaska prve zbirke pesama

Promocija knjige “U jednom od života” književnice Mirjane Ranković Luković održana je u biblioteci Ljubiša R. Đenić i tom prilikom obeležen je i jubilej 25 godina od izlaska njene prve zbirke pesama. Organizatori ove književne večeri bili su Biblioteka „Ljubiša R. Đenić“ i “Kulturni centar Zlatibor” Čajetina.

Knjiga “U jednom od života” književnice Mirjane Ranković Luković, nakon uspešne promocije održane u Priboju, promovisana je i pred čajetinskom čitalačkom publikom. U programu su učestvovali glumci Narodnog pozorišta Užice, Biljana Zdravković i Janko Radišić kao i recenzent knjige Zoran Jeremić i urednik izdavačke kuće “Kolektiv” iz Užica, Zoran Žeravčić. Uz predstavljanje najnovije zbirke, autorka je ujedno obeležila i 25 godina od izlaska prve zbirke pesama pod nazivom “Drugi deo mene”.

“Kada se desi ovakvo veče, gde se sklope lepe energije i ova čitalačka publika, koja je verovatno došla zbog toga što već zna kako pišem, željna da čuje nešto novo ili nešto i staro, kao što je ova zbirka koja je objedinila sve četiri moje zbirke poezije i s druge strane pisac koji je željan da ono što je uradio i prezentuje. Kada se sve to sklopi u jedno ovakvo veče, onda je pisac veoma srećan. Čini mi se da sam se u prethodnoj zbirci “Verovanje svicu”, prilično vratila stilom na klasike. Kada pročitam pesme koje sam pisala pre 25 godina, i više, jer to je samo izašlo pre 25 godina, bude mi lepo i drago”, rekla je Mirjana Ranković Luković, književnica.

Sud o izabranim i novim pesmama u ovoj zbirci pisao je Zoran Jeremić koji je i priređivač zbirke.

“Njeno pesništvo podrazumeva jedan poetički kontinuitet od prvih knjiga do ovih novih stihova. To je pre svega panteistički odnos prema svetu, posvećenost onim nekim elementarnim silama koje po malo zaboravljamo koliko na nas utiču i koliko nam znače. To je taj njen jezik i to je taj njen samorodni ili lirski glas” kaže Zoran Jeremić, recenzent knjige.

Na poslednjim stranicama knjige, u odeljku “Reč autora”, Mirjana Ranković Luković se, pored obraćanja čitaocima, zahvalila svima koji su pomogli rađanju knjige, a posebno onima koji su njeno izdanje finansijski podržali: gospodinu Tomislavu Vesoviću, kojem ovo nije prvi ovakav gest, kao i svome sinu.

“Hvala “velikoj” Mirjani. Ovo nisam slučajno rekao. Pratim njen rad ovih sedam godina, koliko sam ovde, i tek će njeno vreme, kao kod svih velikih pisaca i književnika, doći”, rekao je g-din Vesović.

Knjiga “U jednom od života” nastaviće svoj put promocije a od strane čitalaca dobila je iskrenu podršku i preporuku. Ostaje nam da sa velikim nestrpljenjem iščekujemo nova ostvarenja Mirjane Ranković Luković.

Fotografije preuzete sa www.zlatiborpress.rs