Pršutijada u Mačkatu od 10. do 12. februara

07. Februar 2023
Pršutijada u Mačkatu od 10. do 12. februara

U porti crkve Svetog Ilije u Mačkatu od 10. do 12. februara biće održan Sajam suvomesnatih proizvoda – Pršutijada 2023 koji se održava svake godine u prvoj polovini meseca februara u Mačkatu koji je 10-tak kilometara od Zlatibora. Na sajmu se mogu videti, probati i kupiti delikatesi kao što su goveđa i svinjska pršuta, stelja, slanina, kobasica i drugi proizvodi. Otvaranje je 10. februara 2023. u 10 časova.

Po rečima direktora „Eko agrara“ Marka Marića, posle dve godine neodržavanje ove manifestacije, koja je pre toga održavana dve decenije, pravo je zadovoljstvo nastaviti tradiciju. Ova 21. „Pršutijada“ okupiće 12 izlagača. Kako je rekao domaćin konferencije Miljko Radišić, pršuta i ostali suvomesnati proizvodi koji se vekovima proizvode na tradicionalan način na, geografski gledano, uskom području opštine Čajetina zaslužuju „povratak na velika vrata“ u ukupnu gastroturističku ponudu destinacije Zlatibor. Proizvođač suvomesnatih proizvoda Milija Brković podsetio je da je naš kraj poznat po kvalitetnoj pršuti, a Nataša Andžić, koja izlaže svoje proizvode na ”Pršutijadi”, izrazila je zadovoljstvo povodom ponovnog održavanja manifestacije.

Na predstojećem sajmu mogu se videti, probati i kupiti čuveni delikatesi ovog kraja, kao što su goveđa i svinjska pršuta, stelja, slanina, kobasica i drugi proizvodi. Manifestacija je takmičarskog karaktera i svake godine se biraju najbolji u ovoj proizvodnji. Mačkat je poznat po velikom broju proizvođača pršute, na tradicionalan način nepromenjen vekovima, a selo se nalazi na idealnoj nadmorskoj visini za sušenje mesa.

Svake godine za posetioce ”Pršutijade” organizuje se i bogat kulturno-umetnički program, kao i nagradna igra čija je glavna nagrada paket suvomesnatih proizvoda. Organizator manifestacije je Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga, pod pokroviteljstvom opštine Čajetina. Organoleptičku kontrolu proizvoda vršiće “Jugoinspekt” iz Beograda.