Sakupljanje potpisa u okviru narodne inicijative “Potpiši prodiši” i u Užicu

21. April 2021
Sakupljanje potpisa u okviru narodne inicijative “Potpiši prodiši” i u Užicu

Udruženje građana “Srbija u pokretu” ponovo je pokrenulo kampanju “Potpiši prodiši” kojom se zalaže za zabranu prodaje sirovog lignita fizičkim licima i prelazak na kvalitetnije vrste uglja. Do nedelje 25. aprila naši sugrađani i sugrađanke svojim potpisom mogu da podrže inicijativu dolaskom u kafe bar Makamara (Trg Partizana 10), plato ispred zgrade Užičke gimnazije, plato ispred New Yorker-a, mali trg. Ove lokacije, na kojima će se nalaziti zeleni baloni kao i naši volonteri/ke koji će sakupljati potpise, biće, takođe, objavljene na sajtu potpisiprodisi.rs.

Podsećamo, prvobitna akcija pokrenuta je u martu 2021., ali usled onemogućavajućih epidemioloških i vremenskih uslova, kampanja je pauzirana. “Zeleni baloni” zadržani su kao simboli kampanje sa ciljem da se u roku od sedam dana sakupi 30 000 potpisa podrške građana na nivou cele države i pokrene narodna inicijativa za promenu zakona o zaštiti životne sredine.

U doba pandemije i masovnih respiratornih oboljenja, smanjenje zagađenosti vazduha postavlja se kao prioritet. Sirovi lignit, bez tehnološke obrade, sadrži preko 40 odsto vlage, 15 odsto pepela i poseduje nisku toplotnu moć koja iziskuje njegovu veću potrošnju u okviru jedne grejne sezone. Ova akcija ukazuje na neophodnost ukidanja prodaje sirovog lignita fizičkim licima što će rezultirati umanjenjem njegove upotrebe u individualnim ložištima.

Ciljevi akcije “Potpiši prodiši” jesu unapređenje ekološke situacije na teritoriji Republike Srbije, konkretno poboljšanje kvaliteta vazduha u svim naseljenim sredinama, samim tim i zdravlja svih građana/ki Srbije. Narodna inicijativa, pored našeg grada, sprovodi se i u Novom Sadu, Zrenjaninu, Zaječaru, Pančevu, Beogradu, Smederevu, Kragujevcu, Kuršumliji, Čačku, Boru, Nišu i Valjevu.


Akciju prikupljanja potpisa, omladina Užica će simbolično zatvoriti u nedelju 25. aprila u 11 časova čišćenjem dečijih terena za igranje u Turici. Na čišćenju će se okupiti desetak volontera/ki koji su se odazvali akciji pre same kampanje.


Svi zainteresovani za priključenje akciji i druženju uz klopu i piće, mogu se prijaviti prilikom potpisivanja peticije na nekoj od gore navedenih lokacija.