Skakači i organizatori gledaju u nebo

12. Jul 2018
Skakači i organizatori gledaju u nebo

Skokovi koji će po 27. put dovesti u Užice osim iz Srbije i skakače iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Danske i Nemačke zakazani su za nedelju, 15. jul od 14 časova. U Đetinju, za čiji kvalitet vode Branko Bogićević, direktor Ustanove Veliki park, tvrdi da je dobar, takmičari će skakati lastu i hajdajving skokove.

Maja i Bogica

Do sada je prijavljeno oko 30 takmičara, a svi zainteresovani to mogu učiniti neposredno do početka takmičenja za koje će dobiti zeleno svetlo od lekarske službe.

Oni koji prvi put dođu na takmičenje pod posebnim okom su, jer osim lekarskog pregleda moraju da urade i probni skok. Ne smemo svakoga da pustimo na visinu od 16 metara, jer ranije je bilo i povređenih.

 

U obe kategorije svi prijavljeni takmičari će sa starog železničkog mosta na Gradskoj plaži skakati prvu seriju, dok će se za najbolje među najboljima boriti deset koji nakon prve serije prikupe najveći broj bodova žirija.

Skokovi u Užicu tradicionalno se održavaju poovinom jula meseca, podsetio je Bogićević , ističući da će dan pre toga ekipa iz Užica skakati u Kragujevcu, a da su to učinili prethodne nedelje u Prijepolju.

Kalendar takmičenja je popunjen sledeće nedelje na redu je Bajina Bašta uoči Drinske regate, a u nedelju su skokovi u  Banja Luci u okviru takmičenja Leto na Vrbasu.

Skokovi 2016 publika

Zadnji julski vikend  rezervisan je za Mostar, a karte za to takmičenje već su rezervisali članovi ekipe iz Užica.  U avgustu će skokovi biti u Jajcu, Sarajevu i u  Sloveniji.

Jedino na šta ne možemo da utičemo je vreme. Očekujemo povoljne vremenske uslove, mada nam iskustvo govori da se u Užicu više puta skakalo i po hladnom i kišovitom vremenu i to je još jedan od razloga zašto ovaj sport pripada kategoriji ekstremnih, rekao je Bogićević.

Nema mnogo skakača koji to čine sa velikih visina, koje su karakteristične za hajdajving skokove, koji su i u muškoj i u ženskoj kategoriji svrstani u olimpijski sport.  Prvi razlog je rizik, a drugi bol i povrede koje su vidne i vrlo često trajne. Iako ekstremni sport koji se karakteriše adrenalinom, hajdajving-om ne mogu svi da se bave. Osnovica je da je neko ranije skakao sa tornja ili daske kao bazenski skokovi, ili da se zainteresovani ranije bavio gimnastikom odnosno da ima osećaj za prostor i rotaciju.

Organizacioni odbor skokova je ove godine doneo odluku da nagradni fond za prvo mesto iznosi 30.000 dinara, za drugo mesto 20.000 dinara, za treće mesto 15.000 dinara. Svaki skakač dobija 3.500 dinara po skoku, istakla je gradska većnica Marija Trmčić Bogojević.