Slobodna zona do 22. juna svake srede u GKC-u

03. Maj 2022
Slobodna zona do 22. juna svake srede u GKC-u

Turneja Slobodne zone u okviru ovogodišnjeg izbora filmova koja donosi najnovije dokumentarne i igrane filmove koji su bili izuzetno zapaženi na globalnoj angažovanoj filmskoj sceni. U Užicu u Gradskom kulturnom centru filmovi će se prikazivati svake srede od 20 časova. 

Projekcije su započele prethodne srede, 27. aprila filmom prošlogodišnjeg pobednika Slobodne zone “Profesor Bahman i njegovi časovi” .

Publika u Užicu će do 22. juna do kada u našem gradu traje ovaj festival imati priliku da pogleda čak devet filmova.

16.filmska turneja Slobodne zone realizuje u klubu Gradskog kulturnog centra. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

U sredu, 4 maja publika će moći da pogleda fil Najlepši dečak na svetu (dok.) – r. Kristina Lindström, Kristian Petri/ Švedska, 2021, 93’.

Tokom svetske premijere filma Smrt u Veneciji na Filmskom festivalu u Kanu 1971. godine, briljantni italijanski režiser Lukino Viskonti je svog glumca, tinejdžera koji igra Tađa, proglasio najlepšim dečakom na svetu. Kada je ovo izgovorio, nije ni pomišljao da će time baciti senku na život mladog glumca Bjorna Andresena koji tumači ulogu. Ta senka se nad njim nadvija i sada, 50 godina kasnije. Andresen je sa 15 godina preko noći izašao iz anonimnosti i bio odabran da glumi tinejdžera iz Poljske, Tađa u koga se zaljubljuje glavni junak filma Fon Ašenbah. Ovaj film na očaravajući način razvija priču o prošlosti i životu Bjorna Andresena dodajući upravo onu magiju sadržanu i u originalnom delu Tomasa Mana.

Naslovna i fotografija u tekstu—Gradski kulturni centar Užice