Amerikanac u Slobodnoj zoni Priboj

08. Novembar 2016
Amerikanac u Slobodnoj zoni Priboj

Potpisivanjem ugovora sa američkom kompanijom MHT Produkt , pribojska Slobodna zona dobila je i drugog investitora koji će svoju proizvodnju klima i rashladnih uređaja u svet plasirati iz Priboja. MHT Produkt će adaptaciju prostora otpočeti krajem meseca a proizvodnju i sklapanje klima uređaja u prvoj polovini sledeće godine.

Ugovor o obavljanju delatnosti u Slobodnoj zoni Priboj potpisali su vlasnik američke kompanije za proizvodnju klima uređaja Šaram Masoudnia i direktor Slobodne zone Milisav Šalipur. Kompanija će prema najavama vlasnika otpočeti sa adaptacijom prostora i probnim radom sa 10 do 20 radnika, dok će se sa razvojem programa izrade i ugradnje delova za klima uređaje, u sledećoj godini taj broj povećatii na oko 100 radnika.

Direktne zasluge za dovođenje ove firme u pribojsku Slobodnu zonu, imaju rukovodstvo Opštine i narodni poslanik iz Priboja, Krsto Janjušević u saradnji sa Vladom Srbije, što sa sličnim aktivnostima u budućnosti, daje realnu nadu da će pribojska Slobodna zona u toku sledeće godine popuniti najveći deo svojih kapaciteta.

Inače, Slobodna zona Priboj 13. je u Srbiji i formirana je u sklopu aktivnosti Vlade Republike Srbije na iznalaženju rešenja za FAP korporaciju. Nalazi se na prostoru nekadašnjeg FAP-ovog pogona Preseraj, na 27 hektar površine od kojih je 5,5 hektara braunfild (brownfield). Zemljište i objekti nalaze u vlasništvu lokalne samouprave i njima upravlja preduzeće Industrijski parkovi d.o.o. Poslovanjem u slobodnim zonama, investitoru se obezbeđuju specijalne olakšice i povlašćeni poreski režim, odnosno oslobađenje od PDV-a i carina na uvoz sirovina i materijala namenjenim proizvodnji robe za izvoz, mašina, opreme.