Šta želite od svog života?

11. Maj 2016
Šta želite od svog života?

Pogledajte ka svojim grudima

i pitajte svoje srce, ono zna..”

Šekspir

Odavno sam u životu izabrala da budem ja ja. I kao veoma mala, nisam dala da mi nešto pokažu, nego sam sama želela da nađem način da to ostvarim. I tako je krenulo. Ta potreba da budem svoja. Ne da ličim na nekoga, nego da budem baš ja. Sa svim vrlinama i manama, suzama i radostima, uspesima i padovima..Često sam skupo plaćala svoj izbor i nikada, baš nikada mi nije bilo žao. No, tek kad sam se upoznala sa NLP-om, shvatila sam da sve vreme ispunjavam neke zadatke i neke obaveze. I trudim se da,radeći svoj posao, pomognem drugima. Što je lepo. I sasvim ok. Samo nije bilo ok što se nikada nisam pitala gde sam ja u svemu tome. Šta je ono što ja želim? Šta me gura napred, a šta vraća unazad? Koji je moj poziv?

I sad se pitate, zašto uopšte čitam ovaj tekst?

Možda zato što se i vi pitate slična pitanja. Možda zato što se i vi nađete u začaranom, krugu tihog nemira da je život mnogo, mnogo više. I da možete više i bolje. Da u vama tinja neki plamen koji želi da se razvije. Možda osećate da u vama spava poziv čije ispunjenje, ma i samo kretanje ka njemu, čini vaše bitisanje radosnim.

 

Zato, stanite na momenat. I pitajte sebe: šta u stvari želim od života? Šta je to, zbog čega bih svako jutro osećao ushićenje što imam novi dan, novu šansu, novu mogućnost? Šta je to po čemu sam jedinstven? Čime mogu da doprinesem? Šta je to što bih radio, ma sve i da mi ne plate? Umirite se i osluškujte. I prihvatite. I pustite druge i njihove komentare. Drugi su drugi. I imaju svoj put. I svoj cilj. Jedino biće na planeti sa kojim je dobro porediti se, ste vi sami. I nije bitno gde ste bili do sada. Pomislite na navigacioni sistem u kolima koji vas nikad ne pita gde ste bili i što ste se zadržali. On vam samo daje smernice da stignete do cilja. Naravno, ako znate gde ste se uputili. I ako znate gde ste trenutno.

Ako vam se čini da je teško odgovoriti na ova pitanja ili je teško krenuti u nepoznatom pravcu, ili, ma već je kasno, samo se setite kako ste verovali sebi i svom osećaju kad ste bili mali, kad ste učili da hodate. Znali ste da ćete jednog dana samostalno trčati, peti se uz stepenice, osvajati nove destinacije i nijednog, nijednog momenta, kada biste pali, niste pomislili da hodanje nije za vas. Znali ste i verovali da je uspeh neizbežan.

Tako je neizbežan i kad slušate svoj unutrašnji glas, kada izaberete da ispunite život svojim jedinstvenim umećem. Kada znate šta je vaš doprinos ovom svetu. I vi se pokrenete. U pravcu ostvarivanja svojih najdubljih težnji. Tada, čak i teškoće imaju svrhu. I kad padnete, lako ustanete, otresete prašinu i produžite. I radujete se putu koji se otvara pred vama.

Ruška Dabić dipl. psiholog, NLP Trainer & Coach