Stari zanati i za najmlađe

03. Avgust 2017
Stari zanati i za najmlađe

Sedmi Vašar starih zanata i zanimanja čiji cilj je očuvanja i promocija majstora rukotvorina i njihovih umeća proizvoda biće odran u subotu 5. avgusta u vremenu od 10 do 17 časova u Muzeju na otvorenom “Staro selo” u Sirogojnu.

Vašar starih zanata i zanimanja je kulturna manifestacija  na kojoj zanatlije predstavljaju proizvode i živo nematerijalno nasleđe demonstriranjem svojih veština.

Posetioci će direktno od  zanatlija moći  da saznaju o zanatima, o zanatskim proizvodima  i da aktivno učestvuju u izradi i degustaciji pojedinih proizvoda.

Za najmlađe posetioce biće organizovana Radionica modelovanja i crtanja proizvoda starih zanata.

Treba istaći da organizovanjem Vašara starih zanata i zanimanja Muzej na otvorenom ,,Staro selo“ u Sirogojnu daje doprinos u očuvanju, popularizaciji i vrednovanju zanatskih veština i umeća, kulturnog identiteta, materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa, koji se promovišu integrisani kroz kulturnu, obrazovnu, zabavnu i turističku ponudu.

Značaj zanatskih umeća koja su deo nematerijalnog kulturnog nasleđa, koji obezbeđuje društvenim zajednicama i njihovim pojedincima osećaj kulturnog i nacionalnog identiteta, je u tome što predstavljaju glavnog pokretača kulturne raznolikosti, ljudske kreativnosti i garanta održivog razvoja.