Tradicionalni prijem za doborovljne davaoce krvi

Autor: uzice.rs/uzickarepublikapress.rs
15. Jun 2020
Tradicionalni prijem za doborovljne davaoce krvi

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, danas je gradonačelnik Tihomir Petković, sa saradnicima, priredio svečani prijem za užičke davaoce krvi i zahvalio se svim davaocima krvi na njihovoj plemenitosti i humanosti koju oni iskazuju svakog dana.

„Spašavajući živote, vi, hrabri i plemeniti ljudi, pokazujete koliki je značaj pojedinca za jednu zajednicu. A Užice može biti itekako ponosno na vas. U prošloj godini, vi, vaša udruženja i užički Crveni krst, organizovali ste 34 akcije prikupljanja krvi i obezbedili preko 2000 jedinica krvi.

Za svaku pohvalu je i to što ste u doba pandemije, imali razumevanja, odlazili da date krv i time spašavali ljudske živote.

Onim što ste uradili za zdravlje Užičana, motivisali ste mnoge Užičane, naročito mlade, da krenu vašim stopama i pokazali da ste pravi primer i uzor.“

Transfuziolog dr Ivana Filipović rekla je da je krv jedini lek koji se ne može naći u apoteci i da je zato najvredniji. Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi je prilika da se ukaže koliki je njihov značaj i koliko su ti ljudi hrabri, plemeniti i neustrašivi.


Korist koja se postiže davanjem krvi je višestruka – iz date jedinice krvi odvajanjem eritrocita, trombocita i krvne plazme, postiže se korist za najmanje jednu osobu koja će neke od krvnih produkata primiti, dok je najčešći slučaj da to bude tri i više osoba.


Treba istaći da je 14. jun kao datum obeležavanja Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, izabran iz posebnog razloga jer je na ovaj dan, 1868. godine rođen je slavni austrijski naučnik dr Karl Landštajner, čije je otkriće ABO sistema krvnih grupa ovenčano Nobelovom nagradom za fiziologiju i medicinu 1930. godine.

Inače, tema ovogodišnje kampanje Svetske zdravstvene organizacije – „Bezbedna krv spasava živote“ propraćena je sloganom „Daj krv, i učini svet zdravijim mestom“, a sa ciljem da se naglasi važna uloga pojedinca u ukupnom zdravlju i blagostanju zajednice. Jasno je da je potreba za bezbednom krvlju i krvnim produktima jedna od osnovnih u modernoj medicini, bilo da se radi o njenoj ulozi u lečenju raznih bolesti i stanja, ili da su u pitanju elektivne ili hitne hirurške intervencije.