U plamenu više od 100 hektara na Mokroj Gori

Autor: Slavica Panić/nova.rs
02. Avgust 2021
U plamenu više od 100 hektara na Mokroj Gori

Više od 100 hektara borove šume na mokrogorskoj Brezovici je i dalje u plamenu. Na terenu je više od 130 vatrogasaca sa 42 vozila i četiri helikoptera. U gašenje su uključeni i pripadnici Civilne zaštite i dobrovoljačka vatrogasna društva. Gradski štab za vanredne situacije grada Užica proglasio je danas vanrednu situaciju na području mesne zajednice Mokra Gora, reon planine Šargan, zbog pojave i naglog širenja požara na toj teritoriji.

Požar koji je jak vetar za samo nekoliko časova razbuktao na više od 100 hektara, na Brezovici je buknuo juče oko 17 sati. Na lice mesta odmah je izašlo 80 vatrogasaca.

„Vatrogasne jedinice su brzo reagovale, tokom noći su preusmerene i jedinice iz Murtenice. Požar koji smo opkolili sa tri strane gase 132 vatrogasca spasioca, sa 42 vozila. Tu je i 25 pripadnika Civilne zaštite i 16 pripadnika Dobrovoljačkog vatrogasnog društva. Ministarstvo unutrašnjih poslova na teren je poslalo četiri helikoptera. Ono što najviše smeta je vetar koji sve jače duva pa će gašenje helikopterima biti teško“, kaže načelnik Sektora za vanredne situacije Republike Srbije Luka Čaušić.

Vatra koja ostavlja za sobom zgarište, nalazi se na suprotnoj strani od Mećavnika. Vazgušna udaljenost je nekoliko kilometara, a od magistralnog puta oko deset kilometara. U blizini nema naseljenih objekata.

„Stanovništvo ni objekti nisu ugroženi, takvih pretnji nema ali borimo se za svako stablo. Ova šuma je neprocenivo bogatstvo, a na žalost ljudi nemaju svest o tome. Ne znamo šta je tačan uzrok ovog požara ali ono što znamo jeste da je u najvećem broju slučajeva ljudski faktor u pitanju“, dodaje Čaušić.

Četiri helikoptera vodu zahvataju iz noćas formiranog bazena u Kremnima čiji je kapacitet 22 kubna metra, što je za sada dovoljan kapacitet.

Kako prenosi reporter Nova.rs sa terena, od podne vetar duva sve jače pa je gašenje helikopterima neizvesno. Vatrogasno spasilačke jedinice daju sve od sebe, cisterne se neprekidno smenjuju ali o lokalitaciji požara se još ne može govoriti.

Ovome dodajemo da je Gradski štab za vanredne situacije grada Užica proglasio vanrednu situaciju na području mesne zajednice Mokra Gora, reon planine Šargan, zbog pojave i naglog širenja požara na toj teritoriji.

Fotografije—Slavica Panić/Nova.rs