U svet po diplomu, u Užice za primenu znanja

06. Jul 2018
U svet po diplomu, u Užice za primenu znanja

Užice je prvi grad u Srbiji koji će sa 10 000 dolara iz gradskog budžeta stipendirati dvoje sugrađana kojo imaju diplome osnovnih akademskih studija ekonomskih ili organizacionih nauka sa prosečnom ocenom iznad osam, naprednim znanjem engleskog jezika i liderskim sposobnostima na biznis master studijama na austalijskoj školi S P Jain School of Global Menagment. Škola je visoko rangirana na „Forbsovoj“ listi najboljih postdiplomskih programa i već pet godina zaredom je u top 20 u svetu.

NESIC

Marko Selaković, naše gore list koji je angažovan u senior menadžmentu pomenute škole, “pružio” je ruku partnerstva grada Užica i škole, koja će kroz  projekat „Iz Užica u svet i nazad“ pokriti kompletne troškove školovanja, smeštaja, prevoz i administrativne troškove, obrazložio je Nemanja Nešić, zamenik gradonačelnika Užica u ostavci.

On je istakao da će odabrani kandidati provesti ukupno 16 meseci na studijama i to po četiri meseca u kampusima u Dubaiju, Sidneju i Singapuru, dok će se u poslednjem kvartalu praksirati u nekoj od multi nacionalnih kompanija.

„Od Užičana koji odu na ovaj program očekujemo da se vrate sa značajnim kontaktima i budu politički i privredni lideri ovog grada“, rekao je Nešić.

Zainteresovani do 23. jula u podne treba da popune prijave koje mogu da preuzmu na zvaničnom sajtu grada Užica ili u kancelariji broj 12 u gradskoj kući

Od 24. do 26. jula žiri koji će činiti dva predstavnika grada Užica i predstavnik škole obaviće razgovore  sa odabranim kandidatima, a pet najboljih polagaće online test Aptitude Test S P Jain.

Ocenjivaće se motivacija za učešće na pozivu, shvatanje poslovnog okruženja i globalih trendova kao i liderske osobine kandidata, istakao je Nemanja Nešić, dodajući da će uz Momira Petrovića (član Gradskog veća za privredu) i Marka Selakovića, predstavnika menadžmenta S P Jain School of Global Menagment, činiti komisiju.

Ukoliko se ovaj projekat pokaže uspešan, obratićemo se školi da nastavimo saradnju. “Naša ambicija je da u perspektivi stvaramo uslove da obrazovane sugrađane šaljemo na slične programe , jer zamislite da za pet godina  dobijemo deset stručnjaka koji bi mogli da nadomeste evidentan nedostatak kadrova“, ocenio je Nešić.

www.abrasmedia.info

“Svesni smo da će nam biti problem kako da zadržimo ljude koji se vrate sa tom diplomom, jer se za kadrove sa ove i sličnih škola otimaju kompanije širom sveta. Ukoliko ne uspemo u tome, stipendirani će biti u obavezi da uloženi novac vrate u budžet”, kaže on.

Nešić kaže da su gradske službe pre dve godine od svih fakulteta na državnim univerzitetima zatražile da dostave spiskove studenata koji su rođeni u Užicu, kako bi grad napravio bazu podataka.

“Od nekih smo dobili paušalne, a od nekih kompletne spiskove, dok su se pojedini fakulteti pozvali na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, tako da ne posedujemo objedinjenu listu. Akademski građani su najveći resurs koji jedna lokalna samouprava , naročito u vremenu u kome smo pored demografskog suočeni i sa kadrovskim kvalitativnim padom u gradovima i opštinama u unutrašnjosti”, tvrdi on.