Učenički parlament posetio opštinu Čajetina

Autor: cajetina.org.rs
07. Oktobar 2020
Učenički parlament posetio opštinu Čajetina

Članovi Učeničkog parlamenta Osnovne škole „Dimitrije Tucović“ Čajetina na čelu sa predsednicom Katarinom Žunić posetili su, u okviru Dečije nedelje, predstavnike lokalne skupštine i pritom izneli aktivnosti na kojima rade a od predsednika Skupštine opštine Čajetina Arsena Đurića dobili informaciju koje su to najznačajnije aktivnosti koje realizuju predstavnici lokalnog parlamenta.

„Učenički parlament će tokom školske godine pratiti rad lokalne uprave, pa će u skladu sa tim proširiti i svoje aktivnosti. Tokom školske godine će biti realizovane aktivnosti projekta „Obrazovanje za prava deteta“ a jedan član Učeničkog parlamenta će biti uključen u rad lokalnog Tima za zaštitu učenika od diskriminacije, zlostavljanja i zanemarivanja“, kazala je Katarina Žunić.

Poželevši dobrodošlicu članovima Učeničkog parlamenta, predsednik Skupštine opštine Čajetina Đurić  predstavio je istorijat formiranja organa lokalne samouprave od 1928. godine kada je kralj Aleksandar Prvi Karađorđević Zlatibor proglasio varošicom, a zatim je predstavio i najznačajnije projekte koje realizuje opština Čajetina.

„U poslednjih pet godina opština Čajetina ulaže značajna sredstva, pre svega u infrastrukturu, u izgradnju puteva, kanalizacione i vodovodne mreže, u rekonstrukciju strujne mreže“ učeničke parlamentarce obavestio je Đurić.

Pored tih redovnih aktivnosti poslednjih godina smo imali nekoliko kapitalnih projekata koji su ili završeni ili se završavaju do kraja godine. Tu pre svega mislim na zlatiborsku gondolu koja će polovinom novembra biti puštena u rad, čime će potpuno biti promenjen imidž turističkog mesta Zlatibor i čitave opštine i time privući nove turiste i nove investitore. Završava se i pogon za preradu otpadnih voda čime ćemo dodatno zaštiti životnu sredinu i tako ćemo biti jedna od retkih opština u Srbiji sa takvim objektom. Uz sređivanje lokalne deponije možemo postati prva ekološka opština na teritoriji Srbije. Opština Čajetina je rekonstruisala i proširila sportsku halu u Čajetini, kupila je sportsku halu na Zlatiboru i tako stvorila mogućnost da se poveća broj sportskih ekipa koje dolaze na pripreme na Zlatibor i da se organizuju neka međunarodna takmičenja. Jedno takvo ćemo imati od 9-20. novembra kada ćemo biti domaćini ABA 2 košarkaške lige. Završili smo i Kulturni centar na Zlatiboru koji u svom sastavu ima salu za pozorišne predstave i bioskopske projekcije, galeriju za izložbe slika, biblioteku, još dve multifunkcionalne sale, čime smo poboljšali kvalitet kulturnih dešavanja i za posetioce Zlatibora i za lokalno stanovništvo. Radimo dosta i na izgradnji parkova, dečijih igrališta, sportskih terena, rekao je na kraju predstavljanja rada opštinskih organa Arsen Đurić.

Predsednik Skupštine opštine Čajetina razmenio je poklone sa predsednicom Đačkog parlamenta poželevši uspeh u radu uz želju da u budućnosti mnogi od njih zauzmu odbornička mesta u lokalnom parlamentu.