Ugašeno više od 70 posto površine pod požarom

Autor: uzice.rs
19. Maj 2024
Ugašeno više od 70 posto površine pod požarom

Više od 70 posto požara na telu deponije Duboko je ugašeno, zahvaljujući naporima koji su učinjeni prethodnih dana, istakla je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević, dodajući da su termovizijski dronovi i kamere doprineli da se locira žarište koje se sada gasi. Prema njenim rečima, ukoliko sve bude išlo po planu požar na deponiji Duboko biće u potpunosti ugašen za pet, šest dana.

Mnogo je manje dima i na samom telu deponije danas, a zahvaljujući angažovanju mehanizacije i ljudstva, uspeli smo da ugasimo više od 70 posto požara na samom telu deponije, navela je gradonačelnica.

Kada kažem 70 posto, to znači, da je isto toliko otpada na telu deponije pravilno tretirano, ugašeno vodom, zasuto zemljom i postavljeno na stabilno tlo. To je kao što smo govorili i prethodnih dana jedini pravi način da se ovaj požar u potpunosti ugasi. Termovizijski dronovi i kamere pomogli su nam da lociramo samo žarište požara, do koga su došli angažovani na gašenju i uspeli da priđu sa svih strana, tako da se trenutno se radi na gašenju samog žarišta. Mnogo nam je pomogla platforma koju smo dopremili zahvaljujući Repubičkom štabu za vanredne situacije, koja je u značajnoj meri ubrzala proces gašenja, naglasila je gradonačelnica.

Gradonačelnica je  dodala i da je prema proceni stručnjaka još pet, šest dana potrebno da se požar u potpunosti eliminiše.

Ukoliko ne dođe do nepredviđenih situacija, požar će biti ugašen u narednih pet do šest dana. Zahvalila bih se još jednom svim ljudima koji su danima ovde angažovani, vatrogascima, mašinistima i vozačima kamiona. Oni su naši heroji, koji su dali sve od sebe da se požar na telu deponije ugasi što pre i za to im još jednom veliko hvala, naglasila je gradonačelnica Užica.

Korišćene fotografije—Pres služba grada Užica