Važno je učestvovati među najboljima u Evropi

28. Jul 2016
Važno je učestvovati među najboljima u Evropi

Učenicka kompanija „Plantagenet“ iz Srednje škole „Sveti Ahilije“ u Arilju predstavljala je Srbiju na takmičenju Evropskih učeničkih kompanija. Ovo takmičenje koje je okupilo srednjoškolce iz 35 zemalja održano je od 25. do 27. jula u Lucernu u Švajcarskoj.  Kompletom za kućno uzgajanje biljaka, iako nisu osvojili nagradu, Ariljci su osvojili simpatije žirija i publike sjajno osmišljenim nastupom na takmičenju. 

Učenička kompanija „Plantagenet” iz Arilja, na Evropsko takmičenje u Lucernu plasirala se nakon što su osvojili prvo mesto na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje je u maju mesecu održano u Beogradu.

Marija Milivojević, jedna od petoro članova tima učeničke kompanije „Plantagenet“ iz Srednje škole Sveti Ahilije iz Arilja, objasnila je da je proizvod sa kojim će se takmičiti u Lucernu, „ekološki komplet“ za kućno uzgajanje začinskog bilja i čajeva.

U kompletu se, kako je navela, nalaze kesica sa zemljom, organskim đubrivom, i seme, uz biorazgradivu saksiju, ali i upustvo za upotrebu i štapić koji služi kao obeleživač vrste, nosač kutije i alatka za obrađivanje zemljišta.

Ideja je da omogućimo svima koji žive u urbanim sredinama da obezbede sebi zdravu hranu. A kada sami gaje biljke znaju šta unose u organizam“, objasnila je Milivojević dodajući da se u ekološkoj kutiji nalazi tačno koliko je potrebno za uzgajanje pojedinačne biljke.

Profesorka Nada Stevanović, koja je mentor ovog mladog tima, ukazala je prilikom nedavnog prijema koji je u Ministarstvu privrede priređen kao podrška učeničkoj kompaniji „Plantagenet“ pred put u Švajcarsku, da je reč o finalnom proizvodu, koji odmah može na tržište.

Ovi vredni, ambiciozni i pametni mladi ljudi su dokaz da preduzetništvo u Srbiji ima svetlu budućnost i da jesmo deo razvijenog sveta”, veruje i ministar privrede Željko Sertić.

Inače, učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. Obrazovni program Dostignuća mladih u Srbiji, koji je u Godini preduzetništva podržalo Ministarstvo privrede, pruža učenicima priliku da kroz mnoštvo praktičnih aktivnosti i uz podršku nastavnika-mentora i biznis volontera, steknu upravljačke i organizacione veštine, sposobnost timskog rada i saradnje, kao i da ojačaju karijerne ambicije.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku pomoć Ministarstva privrede, Societe Generale banke, kompanija TeleGroup i Buck, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, tržnog centra Delta Siti i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju.

Dostignuća mladih u Srbiji je nevladina organizacija koja već 11 godina sprovodi obrazovne programe iz oblasti preduzetništva u školama širom Srbije i jedna je od 123 nacionalne organizacije u okviru globalne mreže Junior Achievement Worldwide koja postoji od 1919. godine.