Više novca u gradskoj kasi za narednu godinu

Autor: uzice.rs
17. Decembar 2021
Više novca u gradskoj kasi za narednu godinu

Odbornici Skupštine grada Užica usvojili su odluku o budžetu grada za 2022. godnu u iznosu od 3, 772 milijardi dinara, čime je predviđeno više novca u narednoj godini za investicione projekte, infrastrukturu, oblast socijalne zaštite i brige o porodici, zdravstvo, subvencionisanje građana u merama zaštite životne sredine i poljoprivrede.

Kako je istakla gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević najvažnije je da je budžet projektovan, pre svega, na realnim kretanjima i pokazateljima, a u saradnji sa korisnicima i sugrađanima.

“Zajedno smo definisali prioritete Grada i već drugu godinu za redom odvajamo rekordan iznos sredstava iz budžeta koji se odnosi na zaštitu životne sredine i stvaranje uslova za zdraviji i sugurniji život u našem gradu. U tom smislu izdvajamo velika sredstva, posebno kada je reč o direktnim subvencijama građanima u oblasti energetske efikanosti, a koje doprinose smanjenju aerozagađenosti u našem Gradu. Za sledeću godinu planirano je 67 miliona dinara po ovom osnovu. Budžetom planiramo dodatna sredstva za oblast komunalne infrastrukture u Turici, kao i uređenje korita naše Đetinje i naše plaže”.

Po rečima gradonačelnice 50 miliona dinara opredeljeno je za učešće Grada u projektu rekonstrukcije Zdravstvenog centra Užice, a više novca planirano je i za oblast socijalne politike.

“Budžetom smo opredelili 40 miliona dinara za novi vrtić na Carini, a obezbedili smo i sredstva za vrtić u Karanu i subvencionisanje boravka još 100 dece u privatnom vrtiću. Danas izlazimo sa novom merom koja se tiče potpunog oslobađanja plaćanja vrtića za one porodice koje imaju troje i više dece. Uvećali smo sredstva iz gradskog budžeta i pojedinačna davanja namenjena podršci u oblasti populacione politike, rađanja i roditeljstva. Tu pre svega mislim na nezaposlene porodilje, majke sa troje i više dece, ali i dupliranje iznosa iz budžeta za svaku rođenu bebu u našem gradu, meru koju smo, po prvi put uveli ove godine. Odvojili smo i više sredstava za vantelesnu oplodnju ali i za đake prvake”.

Gradonačelnica dodaje da se nastavlja sa ulaganjima u obrazovanje kulturu i sport. Uvećan je za 17 odsto i iznos sredstava za subvencije poljoprivrednicima.

“Sa više sredstava ćemo finansirati nastavak izgradnje komunalne infrastrukture: dalje širenje vodovodne mreže, projekte fekalne i kišne kanalizacije u svim delovima grada i u seoskom području. Posle višedecenijskih problema rešavamo pitanje kanalizacije u Turici i na Beloj Zemlji. U budžetu smo predvideli 40 miliona dinara za vodovod u Sevojnu. Planirali smo sredstva u budžetu od 20 miliona dinara za pokrivanje otvorenog dela “Zelene pijace”, a veliki deo sredstava opredeljen je za održavanje, rekonstrukciju i izgradnju ulica i puteva. Ono što je posebno važno jeste da ćemo raditi u svim delovima grada, centralnoj zoni, prigradskim naseljima, gradskoj opštini Sevojno, selima. Nijedan deo našeg grada ne sme i neće biti zapostavljen”.

Ulagaće se naredne godine u razvojne projekte u oblasti turizma i projekte ambijentalnog uređenja grada. Planirano je uređenje parka ispred Gradskog kulturnog centra Užice.

“Duboko verujem da budžet za narednu godinu predstavlja značajan iskorak u razvoju našeg grada, a da ono sa čime raspolažemo pravilno i pravedno raspoređujemo, u skladu za zajedno definisanim prioritema, potrebama i mogućnostima”, zaključila je gradonačelnica.