Vreme je za uređenje bašte i dvorišta

30. Mart 2024
Vreme je za uređenje bašte i dvorišta

Prolećno sunce budi želju za uređenjem bašti, dvorišta, terasa i prilaza kućama i osmišljavanju kombinacija drveća, četinara, cveća i trava za sadnju. Bez obzira da li se radi o velikim ili mini površinama, zelenilo i cveće daju posebnu čar raspoloživom  prostorom kojim dobijamo kutak za uživanje i odmor.

Naravno da je komplikovano ukloniti svaku nepredviđenu biljku koja se pojavi, ali ništa nije opravdanje za dvorište koje je zaraslo u korov.

Kreativnost i spremnost da se zasuču rukavi podjednako su važni ukoliko se odlučite za samostalno uređenje baštenskog prostora.

S druge strane, ukoliko nemate dovoljno vremena i u dilemi ste na koji način da osmislite spoljni prostor oko zgrade, kuće ili vikendice Eco- Trimming uvek ima praktična rešenja. Firma postoji četiri godine i pružaju usluge uređenja zelenih površina,košenjem i krčenjem, održavanja travnjaka i biljaka,uređenje dvorišta, a imaju i zimsku službu održavanja. Sve to dostupno je na teritoriji čitavog Zlatiborskog okruga.

 

Vlasnik Duško Jakovljević, koji je iz hobija krenuo u ovaj posao ističe dosadašnja pozitivna iskustva sa klijentima.Najveći broj ih je iz gradske sredine, mada nam se sve češće javljaju i oni iz ruralnih sredina kojima su potrebne usluge koje pružamo, kaže on.

Kada je prolećno sređivanju u pitanju, Jakovljević predlaže da se počne sa kupljenjem lišća,okopavanjem biljaka, tretiranjem postojećih travnjaka i redovnim zalivanjem i đubrenjem.

Na pitanje šta podrazumeva uređenje raspoloživog spoljnjeg prostora, naš sagovornik naglašava da to znači dati dušu dvorištu ili bašti, a da klijenti budu zadovoljni po završetku posla. U današnje vreme to je pravi izazov.Ukoliko je naš zadatak uređenje i sadnja, naravno da biljke biramo u zavisnosti dogovora sa klijentom. To znači da izbor može biti naš, što je češći slučaj i tada uglavnom prihvataju predloge koje dajemo. Pojedini vlasnici dvorišta biljke bira po sopstvenom izboru i afinitetu što mi poštujemo i nabavljamo planirane sadnice u rasadniku sa kojim imamo izuzetnu saradnju.

Ono što uvek savetujemo je da kolika god da je površina za sadnju ne treba praviti zbrku sa previse vrsta, jer je najvažnije svakoj biljci obezbediti  dovoljno prostora kako bi se slobodno razvijala i  rasla, bez borbe za vodu i sunce.

Pored toga važno je i izabrati prave biljke, travnjak ili ostale elemente, jer od odabira zavisi kako će dvorište izgledati bez obzira da li se ono nalazi u gradu ili u selu, ističe Jakovljević.

U tom smislu, on podseća da nije svaka biljka pogodna za određene lokacije već bi trebalo voditi računa da li se dvorište nalazi na sunčanoj ili senovitoj strani, da li je područje vetrovito i mnogi drugi detalji. I tu se uvek konsultujemo sa vlasnicima, sugerišući na to i usaglašavajući želje i mogućnosti.

Iz dosadašnjeg iskustva jasno je da je sve više klijenata spremno da odvoji novac za poslove koje Eco- Trimming radi. Cene naših usluga naravno zavise od količine i težine posla, zahtevnosti same ideje i drugih faktora. Ako govorimo o sređivanju prosečnog dvorišta to se kreće od 250 pa sve do 1500 eura, zaključuje Jakovljević.

A ako smo vas podstakli da razmišljate o uređenju dvorišta bez obzira da li ćete sami prionuti  na posao ili angažovati profesionalce, pored gore navedenih stvari važno je da mislite i o drugim elementima spoljnjeg prostora.

Lepo dvorište ne čine samo drveće, cveće i travnjaci već svako treba da se pobrine i za čiste stepenice, uredno ofarbanu kapiju i ogradu, postavljanje određene rasvete (sada je naročito popularna solarna rasveta), da alat bude složen, bicikli i automobili uredno parkirani, a pomoćne dvorišne ili unutrašnje prostorije oslobođene nepotrebnih stvari.

Fotografija—www.uzickarepublikapress.rs

Dvorište je prva stvar koju neko primeti kada prolazi ili kada dolazi u goste, dok za domaćine ono treba da predstavlja kulturu stanovanja i lepotu življenja. Jer zašto bi nam smetalo komšijino dvorište, ako u svome nemamo mesto za uživanje.

Korišćene fotografije u tekstu—Eco- Trimming