Zabrana nenamenskog i apeli za racionalno korišćenja vode

30. Jun 2021
Zabrana nenamenskog i apeli za racionalno korišćenja vode

Na današnjoj sednici Gradsko veće donelo je Naredbu kojom se upozoravaju građani, korisnici vodovoda, da pijaću vodu koriste racionalno i u skladu sa njenom namenom i da se zabranjuje korišćenje pijaće vode za zalivanje dvorišta, bašti, voćnjaka, poljoprivrednih useva, punjenje privatnih rezervoara i dr. Prema građanima koji ne poštuju ovu Naredbu preduzeće se mere predviđene Zakonom o vodama i Zakonom o komunalnim delatnostima i odgovarajućim gradskim odlukama.

 

Prema rečima direktora JKP “Vodovod” Duška Ljujića poslednjih par dana primećena je ekstremno povećana potrošnje vode u svim seoskim pravcima od Buara, Dubokog do Lužničke doline, a trenutno najveći problem predstavljaju Kačer i Drežnik.

“Ova potrošnja vode izazvana je nenamenskim trošenjem i korišćenjem vode, mnogo zasada se zaliva. Do sada nismo imali mogućnost da sankcionišemo takvo ponašanje građana i iz tog razloga smo predložili Gradskom veću, koje je to usvojilo, odluku o zabrani nenamenskog trošenja vode za piće. Zabranjuje se korišćenje vode za zalivanje zasada, punjenje bazena, pranje dvorišta, jer zbog nekoliko bahatih korisnika vode, veliki deo korisnika trpi na tim područjima.

 

Punktni sistem je projektovan za jednu količinu vode, ali zahtevi i potrošnja su mnogo veći i mnogo više prevazilaze same kapacitete pumpanja. Vode imamo dovoljno, ali ne može da se ispumpa dovoljno na ta područja. Danas ćemo sa komunalnom milicijom krenuti u obilaske svih većih zasada gde imaju sistemi kap po kap, večeras kada bude zalivanje iskontrolisaćemo dobar deo potrošača, uzimaćemo svu vodu na analizu, kontrolisati da li ima hlora u njoj ili ne. Samo prisustvo hlora će ukazati da je to voda nenamenski korišćena, a i steći će se uslovi za sankcionisanje takvih potrošača.”

“Takođe, od Gradskog veća dobili smo mogućnost da pojedine pravce možemo isključiti iz sistema za slučaj nekog ozbiljnijeg ugrožavanja funkcinisanja sistema. Nadam se da će ovo stabilizovati vodosnabdevanje i u tim rubnim područjima. Vode ima dovoljno, ali je ogromna potrošnja i ne možemo da je dopremimo do rubnih područja. Za sada ne postoji problem u vodosnabdevanju, ni u gradu, ni u Gradskoj opšitini Sevojno, imamo dovoljne količine vode” istakao je Ljujić.

“Trenutno se koristi četiri puta više vode nego u prethodnom periodu, sistem nije projektovan i prenapregnut je, pumpe rade 24 sata već četiri dana. Problem predstavljaju i ljudi koji noću neovlašćeno ulaze u naše objekte, šahte, i jedni drugima zatvaraju linije. Dat je nalog da se to sve zaključa i obezbedi. Postoje neodogovorni građani koji celo područje i ceo grad mogu da uvedu u problem” navodi direktor.