Zmijanjski vez u “Starom selu” u Sirogojnu

03. Oktobar 2018
Zmijanjski vez u “Starom selu” u Sirogojnu

„Zmijanjski vez“ prvi element iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine koji je pre četiri godine upisan na  UNESKO-vu Reprezentativnu listu nematrijalnog kulturnog nasleđa u četvrtak 04.10. 2018. godine u Dvorani Muzeja “Staro selo” u Sirogojnu  predstaviće muzejski savetnik  “Muzeja Republike Srpske” iz Banja Luke,  Danijela Đukanović.

fot.br.56, narukvica, Nakit Tragovi

 

Zmijanjski vez će biti predstavljen posetiocima Muzeja “Staro selo” putem predavanja, emitovanjem promotivnog filma i organizovanjem radionice na kojoj će vezilja predstaviti tehniku izrade vezaam a nradionici će učestvovati i učenici Umetničke škole iz Užica.

Ovim Muzej na otvorenom “Staro selo”, Sirogojno nastavlja uspešnu saradnju sa Muzejom “Republike Srpske” programom predstavljanja „Zmijanjskog veza“ i njegovog  upisa na UNESKO listu nematerijalne kulturne baštine.

Treba istaći da je najvažnija karakteristika zmijanjskog veza tamnoplava boja, krstački vez, složene ornamentalne kompozicije u izradi koje se nisu menjale ni pojednostavljivale od sredine XIX veka i kao takve primjenjuju se i u današnjem vremenu.

fot.br. 1

Zmijanjski vez je prvi element iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine koji je 26.novembra  2014.  na Devetoj sednici Međunarodnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe održanog u UNESKO-vom sedištu u Parizu  upisan  na  UNESKO-vu Reprezentativnu listu nematrijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

U sadašnjem savremenom društvu  u eri globalizacije i tehnološkog napredka lokalna zajednica je prepoznala značaj simbolike i ornamentalnih kompozicija zmijanjskog veza i razvila svest o značaju očuvanja zmijanjskog veza kao dela kulturne baštine Republike Srpske odnosno Bosne i Hercegovine.

 

Na osnovu navedenog Muzej Republike Srpske uz pridlog lokalne zajednice Zavičajnog društva “Zmijanje” je 2013. godine nominovao zmijanjski vez na UNESKO-ovu Listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.