Gastronomski vodič kroz Zlatibor

27. Mart 2019
Gastronomski vodič kroz Zlatibor

Proleće, po mnogima najlepše godišnje doba, najbolje je vreme da se  napravi kratak predah posle duge i hladne zime. Vreme kada se čitava  priroda budi i prvo sunce probija kroz oblake treba iskoristiti za odmor  na svežem vazduhu, na jednoj od najlepših planina Srbije. Zlatibor je tu  da svojom ružom vetrova, mirisom borova i lepotom netaktute prirode  učini da se svi posetioci osećaju kao u pravom planinskom raju.


Zaljubljenicima u “zlatnu planinu” već je dobro poznato da će boravak na  Zlatiboru zasigurno biti ispunjen različitim aktivnostima. Šetnje i  vožnje biciklima do vidikovaca, adrenalisnke avanture na kvadovima,  poseta Avantura ili Dino parku, jednodnevni izleti do obližnjih  atrakcija samo su neke od aktivnosti koje će ulepšati boravak na  Zlatiboru.

Najposećenija srpska planina se pored mnoštva atrakcija i aktivnosti  može pohvaliti i neverovatnim gastronomskim specijalitetima po kojima je  poznat ceo kraj. Zlatiborski gurmanluci pravi su melem i za dušu i za  telo, a mi ćemo se potruditi da Vam skrenemo pažnju na nekoliko jela  koje morate probati ukoliko na Zlatiboru boravite makar i jedan dan.

Na prvom mestu gastronomskog vodiča kroz Zlatibor zasluženo se nalazi,  njeno visočanstvo, komplet lepinja. Savršen spoj vruće lepinje,  zlatiborskog kajmaka, domaćih jaja i čuvenog pretopa učiniće da se u  komplet lepinju zaljubite na prvi zalogaj. Komplet lepinju možete  probati u svim restoranima na Zlatiboru, a najlepša je kada se jede uz  domaće kiselo mleko. Još ako ukusan obrok prati i pogled na vrhove  Zlatibora, onda je užitak potpun.


Zlatiborsku gastronomsku turu nemoguće je zamisliti bez posete selu  Mačkat gde prosto nećete znati šta pre da degustirate. Svinjska ili  goveđa pršuta, domaća slanina, i kobasica, čvarci ili ubedljivo  najukusnije jagnjeće pečenje koje ste ikada probali, izbor je težak. Uz  glavno jelo obavezno je probati domaći ajvar, razvijanu pitu od sira i  zelja ili pogačice od heljdinog brašna. Što se tiče posete Mačkatu,  jedno sigurno možemo da obećamo, selo ćete napustiti siti i srećni.

Kako nam posetioci koji nisu veliki ljubitelji mesa ne bi previše  zamerili, pripremili smo nešto i za njih. Na samo 25 km od centra  Zlatibora nalazi se LJubiš, selo gde se može svežom pastrmkom dobro  utoliti glad. Jedan od najpoznatijih ribnjaka pastrmke u zlatiborskom  kraju nalazi se upravo ovde, a ambijent nadaleko poznatog restorana  Pećinar doprineće da iz rodnog sela Ljubivoja Ršumovića ponesete  najlepše utiske.

Mesto koje nikako ne bi smeli da propustite tokom boravka na Zlatiboru  je tradicionalna pijaca. Nalazi se u centru naselja, pa su zlatiborski  sir, kajmak i suvomesnati proizvodi na dohvat ruke. Pijaca je pravo  mesto i za kupovinu slatkog od šumskih jagoda, domaćih džemova, meda i  pčelarskih proizvoda, čajeva od lekovitog bilja.

Preporučujemo da gastronomski obilazak Zlatibora završite u ulici koja  od pijace vodi ka Kraljvom trgu. Ova ulica je raj za ljubitelje slatkiša  jer se na rastojanju od nekoliko stotina metara mogu probati najukusniji  palačinci, vafli i sladoledi.

Uz ukusne zalogaje neizostavno ide i provereno dobra domaća rakija  šljivovica, koju sa Zlatibora možete poneti kao suvenir. Uz čašicu  zlatiborske prepečenice brže će proći vreme do Vašeg sledećeg dolaska na  najlepšu srpsku planinu.