„Zlatibor bez barijera“

Autor: zlatiborpress
10. Decembar 2019
„Zlatibor bez barijera“

Novom fazom projekta „Zlatibor bez barijera“, koji sprovode UG „Inkluzija osoba sa invaliditetom Zlatibor“ i Opština Čajetina, spušteno je još 27 ivičnjaka, na potezu od Ulice Miladina Pećinara preko Rujanske do skretanja iz Ulice Andrije Jevremovića prema „Hotelu mir“, kao i pešački prelazi kod „Hotela Olimp“ i Turističke organizacije Zlatibor. U ovu fazu radova Opština je uložila 486 hiljada dinara.

–Problemi sa kojima smo se susreli tokom ove faze pre svega su bili automobili koji su bili parkirani na pešačkim prelazima, tako da bih apelovao na ljude da budu malo savesniji, jer na taj način ometaju ne samo osobe sa invaliditetom, već i majk e sa bebama u kolicima i stare osobe. Podsetio bih da smo u prethodnim fazama projekta oborili ivičnjake na potezu od teniskih terena kod glavne ulice, Miladina Pećinara, sve do „Hotela Mona“ i autobuske stanice na Zlatiboru. Sada smo praktično samo nastavili tu maršutu. Takođe, urađene su pristupne rampe kod biblioteke u Čajetini, kod Doma zdravlja na Zlatiboru i kod pošte na Zlatiboru. Smatram da je jako mali broj objekata javne namene prilagođen osobama sa invaliditetom. Pre svega mislim na banke, kafiće, restorane, hotele… Zlatibor bi, kao turističko mesto prve kategorije, trebao da ima mnogo više soba u hotelima koje su prilagođene osobama sa invaliditetom, a toga je sada jako malo. Treba da pratimo primere dobre prakse ne samo u okolnim gradovima, već i u zemljama okruženja, koje ulažu značajna sredstva u pristupačnost objekata kulture, sportskih objekata, hotela, pogotovo onih objekata koji su u izgradnji – kaže prvi čovek udruženja, Aleksandar Radišić.

On dodaje da su obavljeni razgovori na ovu temu sa direktorima svih hotela na Zlatiboru, kao i da je u planu da se u budućnosti na pristupačnoj lokaciji izgradi javni toalet za osobe sa invaliditetom. Novina u radu udruženja je formiranje zvanične Fejsbuk strane, a u planu je izrada internet sajta udruženja, kao i nastavak edukativnih tribina po pitanju podizanja svesti građana o potrebama osoba sa invaliditetom. Svi zainteresovani svoje predloge i ideje mogu predstaviti porukama na pomenutu Fejsbuk stranicu ili neposredno, u prostorijama udruženja u Turističkoj organizaciji Zlatibor.