25 miliona dinara za podršku poljoprivrednicima

14. April 2019
25 miliona dinara za podršku poljoprivrednicima

Privredno društvo za razvoj poljoprivrede „Zlatiborski eko agrar“ organizovalo je skup za poljoprivrednike Agro dan gde je predstavljen program mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja uz dve panel diskusije o voćarskoj i stočarskoj proizvodnji.

Iz budžeta opštine Čajetina ove godine biće izdvojeno 25 miliona dinara za sprovođenje programa podrške poljoprivrednicima. U skladu sa Strategijom za razvoj poljoprivrede, Ekoagrar je zadržao većinu mera iz prošle godine, kada je podneto 650 zahteva za subvencije. Novina je da će se program realizovati kroz nekoliko konkursa od mesec dana, a prvi je počeo od prvog aprila. Ove godine se pauzira sa merom podsticaja ostavljanja ženskih grla kroz nabavku stočne hrane jer će sva ostavljena ženska telad iz ove i prošle godine biti predmet podsticaja sledeće godine.

U okviru panel diskusije o voćarstvu, najviše se govorilo o malini i zaključak stručnjaka je da se ne odustaje od proizvodnje ovog voća. Prethodna godina je bila teška, kako zbog cene, manipulacije sa informacijama o kvalitetu i potražnji, kišne sezone koja može ostaviti na zasade i u ovoj godini, ako se malinjaci ne budu održavali i obrađivali.

Na temi stočarstva predstavljen je projekat nalaženja mogućnosti za unapređenje ekonomičnosti na farmama ovaca i koza u Zapadnoj Srbiji koji sprovodi Institut za krmno bilje Kruševac.