Vozila za sedam zdravstvenih ustanova predata u Užicu

01. Jun 2023
Vozila za sedam zdravstvenih ustanova predata u Užicu

Ključevi 11 specijalizovanih vozila za transfuzije i bezbedan transport krvi uručeni su u Užicu predstavnicima sedam zdravstvenih ustanova iz Srbije. Vozila su deo ugovora o nabavci opreme za specijalizovane ustanove transfuzije i transplataciju u vrednosti od dva miliona evra, od kojih je Evropska unija finansirala 1,5 milion evra. Zdravstveni centar Užice dobio je dva specijalizovana vozila, za koje je nedavno isporučena i oprema. 

Zdravstveni centar Užice prepoznat je kao jedan od tri transfuziološka centra koji svojim uslugama pokriva 10 opština Zlatiborskog okruga u kome je preko 35 000 dobrovoljnih davalaca krvi, istakla je dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica, dodajući da lokalna samouprava izdvaja značajna sredstva za opremu, vozila i rekonstrukciju zdravstvenih objekata.

Ova oprema je drugi deo velikog projekta u segmentu transfuzije i transplantacije kako bi napravili napredak u oblasti biomedicine, jer moramo biti pripremljeno za dobru i humanu upotrebu, rekla je Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije, ističući da ukoliko mi napredujemo, napreduje i proces evrointegracija Srbije.

 

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Plamena Halačeva je poručila da je ovo samo jedan od projekata koje finansira EU, a koji ima cilj da podstakne solidarnost i humanost.

Ovde možemo videti 11 vozila za transfuziju krvi, koja su već u upotrebi, širom Srbije – u Novom Sadu, Subotici, Nišu, Užicu, Kragujevcu, Beogradu…  U prošlosti, podrška EU zdravstvenom sektoru bila je obimna, veća nego u drugim zemljama koje nisu članice EU. U poslednje dve decenije, EU je obezbedila 570 miliona evra kredita i donacija za zdravstveni sistem Srbije. Opremljene su bolnice, laboratorije, zavodi za javno zdravlje i centri za transfuziju krvi, podsetila je Halačeva, ističući da zdravstvo predstavlja jednu od najhumanijih profesija što se pokazalo i tokom Kovida-19.

Želja za davalaštvom mora da se produži i moramo na tome raditi. Formirali smo i Radnu grupu koja će sprovesti niz aktivnosti sa ciljem promocije davalaštva krvi i vraćanja privilegija koje su nekada pripadale dobrovoljnim davaocima krvi, naglasila je ministarka zdravlja, dr Danica Grujičić.

Vozila koja će u narednom periodu građani viđati viđati na ulicama Užica, Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Subotice i Niša sigurno će tome doprineti, istakla je ministarka, uputivši poziv mladim kolegama da ne čekaju posao tamo gde su rođeni. Srbija danas izgleda potpuno drugačije nego pre 10 godina. Ona je rekla da u ovom momentu 20 lekara može da nađe posao u užičkoj bolnici, dodajući da je nakon razgovora sa gradonačelnicom Užica saznala da lokalna samouprava može da obezbedi pet- šest stanova za mlade lekare.

Inače, ključevi vozila i oprema u Užicu su dodeljeni Institutu za transfuziju krvi Srbije, Institutu za transfuziju krvi Niš, Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine, zatim Banci krvi Kragujevac, Kliničko bolničkom centtu Zemun, Opštim bolnicama Užice i Subotica.