Do 5. aprila konkurs za sufinansiranje mera energetske efikasnosti u Užicu

Autor: Biljana Kuzmanović
05. Mart 2019
Do 5. aprila konkurs za sufinansiranje mera energetske efikasnosti u Užicu

Simbolično na svetski dan energetske efikasnosti Odeljenje za zaštitu životne sredine  i održivi razvoj Gradske uprave za urbanizam, izgradnju i imovinsko pravne poslove Grada Užica  raspisalo je Javni konkurs za sufinansiranje mera energetske efikasnostina porodičnim kućama i stambenim zgradama na teritoriji grada Užica. Po ovom osnovu  izdvojeno je 14 miliona dinara, a planiranim sredstvima  biće sufinansirana nabavka i ugradnja materijala za stambenu izolaciju, ugradnja stolarije i nabavka kotlova na pelet i gas.


Konkurs traje od 5. marta do 5. aprila. Informacije o svim konkursnim detaljima  zainteresovani mogu dobiti 12. marta kada je planiran Info dan u svečanoj sali Gradske skupštine. Konkurs je dostupan OVDE.

Zainteresovani učesnici treba da su vlasnici objekta i da živi u njemu, što dokazuju legalnošću samog objekta, dok je drugi uslov  da redovno izmiruju poreske obaveze.Ozbiljno shvativši problem zagađenja vazduha u gradu, mere energetske efikasnosti, pre svega prelazak na palet i gas koji direktno utiču na smanjenje zagađanja, ali se i izolovanjem objekata troši manje energenata pa se sa konkretnim merama pomoći lokalnom stanovništvu krenulo od 2015. godine. Prve godine izdvojena su četiri miliona dinara, dok je pete godine taj iznos dostigao 14 miliona.

Prošle godine je bilo više od 350 zainteresovanih korisnika za namenska sredstva, od kojih je na kraju subvenicionisano 185 sugrađana. Članica Gradskog veća Užica zadužena za ekologiju Dunja Đenić, očekuje da će ove godine biti i više korisnika koji će ostvariti pravo na korišćenje sredstava.

Za podseticajne mere koje se odnose na izolacije su opredeljena tri miliona dinara što je iznos kojim se može sufinansirati minimalno 25 objekata. Isto toliko vlasnika objekata zainteresovanih za zamenu stolarije moći će da podele namenski opredeljeno ukupno dva miliona dinara.

Kao stratešku meru, odnosno prelazak na korišćenje gasa za kotlove na gas, je izdvojeno šest miliona dinara i sufinansiraće se nabavka 85 kotlova, dok će  23 kotla na pelet biti finansirana sa ukupnim iznosom od dva miliona dinara. Milion dinara je opredeljeno za zgrade u kojima najmanje 14 stanova može dobiti subvenciju.

Treba istaći da zainteresovani za izolacije mogu računati na maksimalan povrat sredstava od 120 hiljada dinara, odnosno do 50 odsto maksimalnog iznosa visine projekta. Maksimalan iznos za one koji planiraju da zamene stolariju je 80 hiljada dinara, dok će se kotlovi na pelet maksimalno sufinansirati sa 85 hiljada dinara, odnosno 70 hiljada kotlovi na gas.

Đenićeva je naglasila da je prošle godine više sredstava bilo opredeljeno za sufinansiranje ugradnje kotlova u kolektivnom stanovanju, ali da interesovanje nije bilo kako se očekivalo zbog čega je ove godine iznos promenjen. Ona je dodala da će se ove godine sredstva preusmeriti  na meru za koju bude vladalo najveće interesovanje.

Prijavne obrasce zainteresovani građani mogu preuzeti sa sajta grada ili u Gradskoj upravi u Odeljenju za zaštitu životne sredine u  kancelariji br. 9, gde se i predaje dokumentacija.

Rok za završetak radova je 15. oktobar, a računi na osnovu kojih se ostvaruju refundacije troškova u predviđenim iznosima neophodno  je predate do 31. oktobar.

Inače, u merama energetske efikasnosti odnosno sufinansiranju sugrađana Grad Užice je primer dobre prakse u Srbiji, čiji model počinju da koriste i još neke lokalne sasmouprave. Za četiri godine od kada se sprovode mere energetske efikasnosti iz budžetskog fonda je izdvojeno ukupno 37 miliona dinara, a zahvaljujući subvencijama  finansirano je oko 480 objekata.