7 razloga zubobolje po hladnom vremenu

Autor: permadent.rs
30. Novembar 2022
7 razloga zubobolje po hladnom vremenu

Zubi mogu da bole u kontaktu sa toplom ili hladnom hranom, ali i hladno vreme može biti jedan od uzroka zubobolje. Zapravo, zubi češće bole kada je napolju hladno, odnosno postaju osetljiviji. Ovo je posebno primetno ako po hladnom vremenu jako udahnete na usta, možete osetiti oštar bol čak iako u normalnim uslovima nema preosetljivosti ili nelagode.

Preosetljivost zuba po hladnom vremenu može biti samo mala nelagoda, ali i znak da sa zubima nešto nije u redu, posebno ako se bol i nelagoda javljaju pri kontaktu sa jedva hladnom ili toplom hranom.

U nastavku je sedam mogućih razloga zubobolje po hladnom vremenu.

1. Nagla promena temperature

Čak i ako obično nemate osetljive zube, velike promene u temperaturi mogu da izazovu bol zuba.  Ako ste u toplom zatvorenom prostoru, i izađete na hladno, možda ćete primetiti da su vam zubi malo osetljiviji nego nekoliko minuta pre. 

Ovo je posebno uočljivo ako otvorite usta da razgovarate sa nekim ili udahnete duboko tokom jutarnjeg trčanja po hladnom vremenu.

2. Karijes

Većina simptoma karijesa uključuje znake osetljivosti na slatko, bol pri griženju ili oštre i pulsirajuće senzacije koje dolaze iz određenog zuba.  Ako se bol i osetljivost javlja u jednom specifičnom zubu, to može značiti da sa tim zubom nešto nije u redu.

Popravku zuba ne treba odlagati, jer se na taj način sprečava da infekcija napreduje, a smanjuje se šansa da dođe do potrebe za vađenjem zuba ili ugradnjom zubnih krunica.

3. Povlačenje desni

Bolest desni i agresivno pranje zuba mogu dovesti do povlačenja desni.  Kada su koreni zuba izloženi, oni imaju tendenciju da budu prilično preosetljivi na spoljašnje uticaje. 

Na kraju krajeva, oni su obično prekriveni zaštitnim slojem tkiva desni. 

Pošto površine korena nemaju spoljašnji sloj gleđi, dentin koji leži ispod (koji je manje gust) ima tendenciju da preterano reaguje na promene temperature. 

Čak i ako ne osetite osetljivost zuba na hladno vreme, ispijanje čaše ledene vode verovatno će uzrokovati bol.

4. Tanka gleđ

Neki od nas jednostavno imaju osetljivije zube od drugih ljudi. Može biti da imate preaktivan, uvećan ili oštećen zubni nerv koji je skloniji osetljivosti od drugih.

Ili, ako generalno imate tanku gleđ usled nekog medicinskog stanja popout vraćanja kiseline u jednjak (gorušice), možda ćete doživeti slične osećaje pri promeni temperature.

5. Škrgutanje zubima

Bruksizam ili škrgutanje zubima može stvoriti sitne pukotine ili oštetiti zub.  Ukoliko se ove povrede zuba nalaze tik uz desni, ili su dovoljno duboke, mogu uzrokovati oštar bol na hladan vazduh, hranu ili tečnost.

Ukoliko sumnjate na bruksizam, javite se stomatologu kako bi razmotrili mogućnosti lečenja i prevencije.

6. Plombe koje su dotrajale

Normalno je da stare zubne plombe postepeno popuštaju. Ovo može učiniti zub osetljivijim i sklonijim lomovima, zbog čega je važno redovno posećivati stomatologa radi kontrole, i na vreme zameniti dotrajale plombe.

7. Trauma zuba

Umirući ili oštećeni zub može doživeti jak bol kada je izložen hladnoj ili vrućoj hrani.  Osetljivost na toplotu obično je povezana sa apscesom, ali osetljivost na hladno takođe može biti indikacija da je zubni nerv trajno oštećen. 

Ako se sećate da ste udareni u taj deo usta – kao u sportskoj aktivnosti ili automobilskoj nesreći – bol bi mogao biti odložena reakcija od prethodne povrede. 

Uobičajeno je videti kako zubni nervi počinju da umiru čak 7-10 godina ili više nakon traumatske povrede.